28/03/2024

Милиардерите са се размножили по време на кризата

Най-богяатият сред милиардерите - Карлос Слим, снимка на Ройтерс

Броят на милиардерите в света е нараснал до 1210 през февруари 2011 г. За втора поредна година мексиканецът Карлос Слим оглави класацията на най-богатите хора на планетата, подготвена от американското сп. „Форбс“.

Личното му богатство е повече от два пъти по-голямо от БВП на Ливан – страната, от която баща му бяга през 1902 г., докато тя е част от Османската империя.

1.Карлос Слим
($74 млрд.), телекомуникации

71-годишният мексиканец демонстрира бизнес талант още на 10 години, когато успял да продаде напитки и закуски на собственото си семейство. След като завършва строително инженерство той основава компания за недвижими имоти и работи като брокер на мексиканската борса. Слим е прочут с умението си да превръща в машина за пари всяка закъсала компания, която е купил.

Огромното му богатство контрастира с начина му на живот. Той живя 40 години в една и съща къща и караше стар мерцедес (брониран и съпровождан от телохранители).

Слим участва в кампании за борба с бедността, неграмотността и лошото здравеопазване в Латинска Америка, а също така подкрепя и спортни проекти за бедни. Не е известно обаче да е обещавал да дари за благотворителност голяма част от богатството си. Бизнесмените правят повече добро, като създават работни места и увеличават благосъстоянието на хората, а не като се правят на Дядо Коледа, казва Слим.

2.Бил Гейтс ($56 млрд.), „Майкрософт“

Надушвайки задаващото се начало на компютърната революция, Гейтс напуска „Харвард“ през 1975 г., за да основе „Майкрософт“ и да преследва идеята си на всяко работно място и във всеки дом да има по един компютър. През 1986 г. „Майкрософт“ излиза на борсата и на следващата година 31-годишният Гейтс става първият милиардер, спечелил собственоръчно богатството си.

През 2008 г. той напусна ръководството на най-голямата софтуерна компания в света и се отдаде на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. 55-годишният бизнесмен прехвърли на фондацията 28 млрд. долара.

Заедно със съпругата си Мелинда и с  Уорън Бъфет убедиха 57 американски милиардери да подпишат ангажимент и публично да обявят, че ще дарят поне половината от личното си богатство до края на живота си или след смъртта си.

3. Уорън Бъфет ($50 млрд.), „Бъркшир Хатауей“

80-годишният инвеститор ръководи още от 1965 г. базирания в Омаха, щата Небраска, конгломерат, инвестиращ във всевъзможни начинания.

През 2006 г. той обеща да дари 99% от богатството си на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“, както и на благотворителни каузи за семействата. Досега във фондацията на Бил и Мелинда Гейтс са преведени 8 млрд. долара.

4. Бернар Арно ($41 млрд.), „Луи Вюитон Мое Енеси“ (LVMH)

Близък приятел на президента Никола Саркози, 62-годишният Арно завършва престижния Ecole Polytechnique и на 25-години влиза в строителната компания на баща си. Спечелва си репутацията на безпощаден корпоративен шеф, като изхвърля противопоставящите му се акционери, когато през 90-те години започва да изгражда групата си с брандовете „Луи Вюитон“, „Мое“ и „Енеси“.

Днес това е най-голямата в света група за луксозни стоки. Славата му на хищник не изчезна и след неуспешния му опит през 1999-2000 г. да купи „Гучи“. Тази седмица обаче успя да глътне римската компания за бижута „Булгари“ срещу 5.18 млрд. долара.

5. Лари Елисън ($39.5 млрд.), „Оракъл“.

Колоритният основател и главен изпълнителен директор на „Оракъл“ е известен с невъздържаните си изригвания срещу конкуренти като германския софтуерен гигант SAP. Спекулира се, че той е прототипът на бизнесмена Тони Старк от филма „Железния човек“. Миналата година той атакува „Хюлет Пакард“ и борда на директорите му заради изненадващото и „нечестно“ уволнение на дългогодишния му приятел Марк Хърд от най-високия пост. След което Елисън го взе на работа при себе си.

Миналата година Елисън спечели America’s Cup – най-голямото отличие в света на регатите за яхти и е смятан за един от „старата гвардия“ в Силициевата долина.

6. Лакшми Митал ($31.1), стомана

Работещият от Лондон 60-годишен господар на стоманата ръководи „Арселор Митал“, най-големия производител на стомана в света.

Компанията е основният спонсор на спираловидната червена кула, която ще се издигне над олимпийския парк в британската столица през 2012г. Проектът за 29 млн. долара е дело на носителя на награда „Търнър“ Аниш Капур и ще бъде по-висок от Статуята на свободата.

След като се разочарова от това, че родината му спечели само един медал на олимпиадата в Атина, Лакшми Митал отдели през 2005 г. над 10 млн. долара за подпомагане на млади спортни таланти, които един ден да представят страната на олимпийски игри.

7. Амансио Ортега ($31 млрд.), търговия

74-годишният испанец започва бизнеса си с облекла през 60-те години, като шие бални рокли в гаража си в Ла Коруня. Компанията му „Индитекс“ е собственик на модната къща „Зара“ и в момента е най-големият в света търговец на дрехи.

Ортега строго пази личното си пространство и не дава интервюта. През януари той обяви, че има намерение да се оттегли от поста председател на управителния съвет.

8. Ейке Батишта ($30 млрд.), минно дело, петрол

Наполовина германец, напуснал предсрочно колежа и опитващ се да излезе от сянката на известния си баща, Батишта отдавна заявява, че преследва само едно нещо – да стане най-богатият човек в Бразилия и света. Неприкритата му амбиция струи отвсякъде – от спортните коли, с които украсява имението си, до „Х“, който включва в името на всичките си компании като символ на стремежа да умножава богатството си.

53-годишният бохем е състезател на моторни лодки от световен ранг и е женен за известна кралица на карнавала в Рио. Според медиите преди година той вечерял в Рио с Мадона и й подарил чек със 7 милиона долара за нейните благотворителни проекти.

Ейке има маниакална амбиция да превърне Рио в модерен процъфтяващ град. Малко преди да бъде решено, че тук през 2016 г. ще има олимпийски игри, той купи близко пристанище, което ще бъде един от ключовите пунктове на олимпиадата.

9. Мукеш Амбани ($27 млрд.), нефтохимия, петрол и газ

По образование 53-годишният Мукеш е инженер-химик, но отпада от MBA програмата на Станфордския университет, за да започне през 1981 г. работа в своята компания „Рилайънс“.

През 2009 г. той заяви, че ще намали заплатата си с две трети, след като индийският премиер коментира, че елитните предприемачи на страната получават посред кризата „вулгарно високи заплати“. Същата година Мукеш подари на жена си реактивен самолет. Името му се прочу напоследък със струващия 1 милиард долара дом на 27 етажа, който той издигна в съседство с беднотията на индийски мегаполис.

Отношенията с брат му Анила са сложни и двамата често воюват за дялове от петролния и газов бизнес, търговията, телекомуникациите, финансите, инфраструктурата и увеселителния бизнес.

10. Кристи Уолтън и фамилия ($26.5 млрд.), „Уол-Март“

Кристи Уолтън е вдовица на Джон Уолтън, син на основателя на търговския гигант „Уол-Март“ Сам Уолтън. Всичко започва от едно малко магазинче в Арканзас и се разраства до най-голямата в света търговска верига.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *