26/04/2024

Достигна ли радиацията от „Фукушима“ България?

Преносът на въздушни маси към България в четвъртък отначало ще е от североизток, после се очаква да се завърти от северозапад. След което вятърът ще задуха от юг. Няма как да донесе опасна радиация – ако нещо дойде, ще е на ниво молекули. Хипотетично по-възможен е риск от токсини от пожари в Либия.

Съобщенията за следи от радиация във високите слоеве до Исландия през Франция не застрашават нито френските аспержи, нито нашите марули, още по-малко картофите. Така ст.н.с. Валери Спиридонов, зам.-шеф на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, коментира публикациите в медиите за пренос към Европа. Според него замърсяването било толкова слабо, че апаратура със стандартна чувствителност не би го хванала. То не можело да е заплаха за здравето на хората.

По пътя си от Япония облакът непрекъснато се разрежда, влияе му и факторът “измиване” – губи частици при всеки валеж, обясни Спиридонов. Според него неминуемо молекули ще стигнат до Европа, но дори теоретичните модели свеждали риска за хората до нула. Ефектите били сравними с лъчението, което се получава от природни източници като камъни и дори от масови строителни материали.

Няма промяна в естествения фон на континента, каза и директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита проф. Радостина Георгиева. Апаратурата в Рейкявик е суперчувствителна система срещу ядрени оръжия. Затова е успяла да хване единични радионуклеиди в периферията на преноса. Основният фронт обаче бил поел към Мексико и Канада.

24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *