27/04/2024

След полюсите сонди откриха вода и около екватора на Марс

През 2009 г. MRO открил воден лед в неголям и сравнително млад кратер. Освен това на полюсите съществуват постоянни ледени шапки. Но за болшинството от автоматичните станции и марсоходи /а в един прекрасен ден – и хората/ е по-удобно да работят на екватора, което се обяснява с изискването за безопасност и инженерните ограничения. Поради тази причина четирите места за предполагаемо кацане на Mars Science Laboratory се намират в териториите около 25 градуса от екватора.

Учените търсят подпочвен лед с помощта на инструментите CRISM и OMEGA, които са монтирани на бордовете съответно на MRO и Mars Express. По същество това са спектрометри. Те следят за разсейването на слънчевото излъчване, което позволява да се оцени съставът на минералите и кондензатите, намиращи се на повърхността на планетата.

От време навреме на склоновете, обърнати към полюсите, са откривани участъци от въглероден лед. Като правило те се формират там, където на неголяма дълбочина под повърхността има студен слой – или от воден лед или здрава основа.

В този случай Матю Уинседън и неговите колеги от университета Браун – САЩ, стигнали до извода, че основата не може да носи отговорност за наблюдаваните термодинамически параметри да дълбочина два-три метра. Спътниковите снимки не показват наличия на равномерен слой в основата на екваториалната област.

Компютърният модел показал, че ледът се намира на един метър от повърхността на всички склонове, гледащи към полюса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *