19/04/2024

Чудесата на България: Младият чорбаджия наброи всичките 316 млн. за „Кремиковци“

Варнаджиев, който съвсем не изгелжда като 26-годишен

Поредното чудо в българската стопанска действителност продължава да удивлява мислещите хора в страната: а именно, закупуването на потъналия в милиардни дългове мастодонт от социалистическо време „Кремиковци“ от невръстен бизнесмен – само на 26 години, от световно неизвестна фирма, регистрирана едва преди около месец.

На 13 април Лъчезар Варнаджиев  плати 10 на сто от сделката, а на 14 април 2011 – и цялата договорена стойност за металургичния гигант – 316 милиона лева.

То е ясно, че изникналият сякаш от нищото бизнесмен Лъчезар Варнаджиев е само лицето на тази сделка. От тук и логичният извод: вероятно цяла България познава истинските собственици и затова им е било необходимо „лице“ – нищо, че предизвиква толкова много въпросителни.

Има една свещена книга обаче, която не помръква вече 2000 години поради простата причина, че в нея са казани доста универсални истини. Та в Библията пише: Рано или късно всичко скрито излиза наяве.

Засега ще се наложи да се задоволим с това, което новите собственици благоволят да ни отпуснат като информация чрез Лъчезар Варнаджиев.

Младият чорбаджия на „Кремиковци“ вече е внесъл 10 на сто от 316-те милиона лева, които трябва да заплати, за да може фирмата му “Елтрейд къмпани” да получи окончателен контрол над комбината. Никой от участниците в сделката обаче не желае да обясни откъде идва финансовата мощ на 26-годишния младеж, пояснява Блиц.

„Не влиза в служебните ми задължения. Още повече, че толкова много други институции се занимават с произхода на парите и с движението на подобна сума, че съм абсолютно спокоен, че парите ще бъдат със законен произход“, коментира синдикът на предприятието Цветан Банков.

Очаква се новият собственик на „Кремиковци“ да преведе дължимите от 2008 година заплати на работниците до края на календарната година.

Металургичният комбинат е заборчлял с общо два милиарда лева. Точно поради тази причина специалистите оценяват инвестицията като рискова, а през годините кандидат купувачи на металургичния комбинат се намираха все по-трудно и трудно.

Текстът е обновен в 19,11 часа на 14 април 2011 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *