25/04/2024

Камък тръгна на пътешествие по повърхността на Луната

Тези, които са гледали фантастичния филм „Аполо 18”, може да изпитат чувството дежа вю. В него се разказва за същества, живеещи на Луната, които са способни да приемат облика на камъни. Оказва се, че това съвсем не е въпрос на развинтена фантазия. Камъни действително се придвижват по повърхността на Луната.

Наскоро НАСА публикува нови снимки от спътника на Земята. Те могат да се разгледат на сайта на Аризонския университет (Arizona State University), който работи с камера, монтирана на космическа сонда. В момента тя се намира на лунна орбита. Става дума за NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter Camera –LROC.

На една от снимките се вижда, че по повърхността на Луната се е преместил доста голям камък. И е оставил след себе си характерни следи. „Калдъръмът” ли се е разточил, или камъкът е пролазил? На Земята такива неща не се случват. А на Луната нищо подобно преди това не е наблюдавано.

Кога камъкът се е отправил на пътешествие? Изглежда сякаш преди дни – следите от придвижването са много ясни. Експерти от университета обаче предполагат, че нещо го е обезпокоило преди милиони години. Те разгледали внимателно малките кратери, които оставил след себе си придвижващият се камък. И стигнали до заключението, че събитието се е случило отдавна.

Експертите не могат да кажат точно кога, но предполагат, че следите са били оставени преди 50-100 милиона години. Но не повече. Иначе досега камъкът да е бил изтрит под въздействието на слънчевия вятър.

Какво е предизвикало движението на камъка? Извънземни, посетили Луната в далечното минало? Възможно е. Но има и далеч не толкова вълнуващо и фантастично предположение.

Камъкът е могъл да се премести и сам. Ако разгледаме околността на по-мащабна снимка става ясно, че тази следа е оставена на склон. Склонът се намира в кратера Шилер. Излиза, че камъкът се е плъзнал надолу и е спрял на равна повърхност.

Учените предполагат, че камъкът е тръгнал да се мести при лунотресение или след удар на голям метеорит в близост. Както и от пряко попадение на по-малък метеорит върху камъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *