20/04/2024

Бият арестанти с боксове, вериги и бутилки, 13 умират!

Снимка на БГНЕС

13 случая на смърт след полицейско насилие са регистрирани от 2004 г. насам, което е средно по два случая на година. Това заяви на пресконференция ръководителят на правната програма на института „Отворено общество“ Иванка Иванова.

По думите й през някои години у нас е такъв и броят на поръчковите убийства. Според Иванова полицейското насилие трябва да се разглежда като също толкова вреден фактор за българското население, колкото организираната престъпност.

Изследването на института е главно въз основа на медийни публикации по темата, които според Иванова не отразяват точния брой на жертвите, тъй като става въпрос основно за по-тежките случаи. От института регистрират нарастване на полицейското насилие, като през 2004 г. случаите са били едва четири, а през миналата година броят им е достигнал 13. Това, от една страна, може да се дължи и на нарасналата склонност на българите да подават сигнали или на увеличаване на публичността в медиите, коментира Иванова.

Като проблем от института констатират и неизползването на камери при разпити в районните управления, както и че част от разпитите не се извършват в специално обособените за това места. Част от районните управления са оборудвани и с неща, които не би трябвало да се намират там, каза Иванка Иванова. По думите й са констатирани случаи на насилие от полицаи, при които са ползвани боксове, вериги и дори бутилки за кока-кола.

Сред основните констатирани проблеми са и липсата на средства за хигиенни материали, за ремонти на районните управления, за храна и одеяла за задържаните.

На пресконференцията присъства и началникът на Главна дирекция „Охранителна полиция“ комисар Милчо Енев. Той определи доклада като обективен и отразяващ нещата такива, каквито са. Енев покани представители на института да присъстват на заседанието на комисията по правата човека към МВР на 14 март, за да обсъдят заедно проблемите.

По данни на Българския хелзинкски комитет от анализ на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург около 906 000 лева е похарчила държавата за обезщетяване на потърпевши от полицейско насилие. За 12 години, между 1998 и 2010 г., съдът е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за насилие на служители от МВР.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *