28/03/2024

Поредно силно земетресение разтърси „Фукушима“ и Токио!

Силно земетресение с магнитуд 6,3 стана днес в Тихия океан край източната японска префектура Фукушима, където се намира претърпялата авария атомна електроцентрала „Фукушима 1“.

Това предаде РИА Новости, като се позова на Геофизичния институт на САЩ.
Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети, нито е обявена тревога за вълни цунами, но властите препоръчаха на местните жители в крайбрежните райони да бъдат бдителни, съобщи БТА.

Епицентърът на земетресението е близо до крайбрежието на Фукушима, на дълбочина 10 километра под дъното на Тихия океан, съобщи ИТАР-ТАСС.

Трусът е бил усетен във всички префектури в централната част на главния японски остров Хоншу, включително в столицата Токио.

Това е поредното силно земетресение в Япония през последното денонощие.
На 11 март земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер разтърси Япония. По последни данни броят на загиналите и изчезналите след разрушителното земетресение и последвалото цунами е близо 22 000 души.

Шестте реактора на АЕЦ „Фукушима 1” вече са свързани с външно електрическо захранване, след като по-рано днес беше изведен електрически кабел до разпределителя за трети и четвърти блок.
Така тази сутрин всички ядрени реактори във „Фукушима 1” са получили електрозахранване, след като през последните дни последователно беше възстановявано електричеството в двойките 1-2 и 5-6 реактор, предаде АФП позовавайки се на информация на Агенцията за ядрена безопасност, цитирана от „Фокус“.

Въпреки това електрозахранването на оборудването все още не е възстановено, освен в реактори 5 и 6. Техниката ще бъде свързана с електрическата мрежа, след като бъде проверена за дефекти.

Целта е да бъдат възстановени охладителните водни помпи – работата по ремонтирането им започна отново днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Компанията оператор „Токио илектрик пауър“ (ТЕПКО) съобщи, че персоналът се е върнал, след като бе евакуиран вчера заради предизвикващ безпокойство пушек, който се издигаше от 2 и 3 реактор.
От ТЕПКО поясниха, че е извършена проверка и изпуснатият дим се е превърнал в пара. Това е означавало, че е възможно да бъдат продължени работите по включване на електрозахранването.

Чувствително повишени нива на радиоактивни вещества бяха регистрирани в морската вода близо до АЕЦ „Фукушима“. Нивата на йод-131 и на цезий-134 са съответно 126,7 пъти и 24,8 пъти по-високи от японските норми. Все още е рано да се каже какви ще са пораженията за морската фауна по североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

Недостиг на горива, леден дъжд и спирания на електрозахранването усложняват най-тежката хуманитарна криза в Япония от Втората световна война насам, но работниците съобщават за известен напредък в отварянето на доскоро затворени пътища и изграждането на нови жилища, коментира междувременно агенция Ройтерс, цитирана от „Фокус“.

„Има известен напредък по отношение на логистиката и доставянето на храна и други материали, но ситуацията остава много тежка”, заяви Франсис Маркъс от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.
Проливен дъжд спря полетите на хеликоптерите, доставящи помощи от началото на седмицата, принуждавайки властите да разчитат на пътищата за доставка на материали, като достъпът до вода „остава проблем” в 11 префектури в страната.

В импровизираните евакуационни центрове, пълни със стотици оцелели след земетресението и цунамито, ситуацията остава уредена, но се влошава на някои места, като някои от хората страдат от диария, грип, стрес и преумора.
Изградени са 2131 временни подслона, 2,4 млн. души са без достъп до течаща вода, 221 000 домакинства са без електрозахранване, а около 320 000 души все още са настанени в приюти.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *