25/04/2024

Илюзията, наречена здравословна храна

Лоши новини за всички, които се изкушават често да похапват различни зърнени храни. Причината: експерти са открили в тези продукти наличие на глифозат – опасен хербицид, който се използва за борба с плевелите. Според Уикипедия това е най-масово произвежданият и използван хербицид в света.

В рамките на проведен експеримент са изследвани 45 вида овесени продукти с различни търговски марки. В резултат при 43 от тях е намерен глифозат. Учените съобщават, че рискът за здравето от използването на този отровен химикал умишлено е прикрит от скандалната мегакомпания Монсанто. Чисто и просто тя трови хората, като в същото време заработва баснословни печалби.

Още през 2015 г. глифозатът е бил признат за канцерогенен хербицид. Нови изследвания показват, че нивото на присъствието му в овесените трици и зърнените миксове многократно превишава допустимите норми. Макар че при идеални условия това вещество абсолютно не бива да присъства в хранителните продукти.

Така че не си струва да се залъгваме, че ако сутрин похапваме овесени ядки или зърнени закуски, здравето ни е в безопасност.

Най-общо казано без риск от голяма грешка –  към настоящия момент не съществува здравословна и безопасна храна.

По материали от чуждестранни медии

Снимка – интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *