26/04/2024

Морето край авариралата АЕЦ „Фукушима“ – радиоактивно!

Високо ниво на радиоактивност е регистрирано в морска вода край повредената от земетресението в Япония АЕЦ „Фукушима” 1.

Компанията ТЕПКО, която управлява „Фукушима“ 1, съобщи, че нивата на радиоактивния йод-131 са 126,7 пъти над нормата, а на цезий-134 – 24,8 пъти над нормата, предаде АФП. Но количествата били такива, че човек трябва да е пил такава вода една година, за да натрупа 1 милисиверт радиационно облъчване, обясниха от централата.

Елементите са открити в проба от морска вода, взета в понеделник на около 100 км южно от АЕЦ-а.

По-рано бе забранено да се пие чешмяна вода, след като в нея бяха открити високи равнища на радиоактивен йод.

Комисията за ядрено регулиране на САЩ заяви междувременно, че обвивката на Първи, Втори и Трети реактор в японската „Фукушима“ 1 в момента е непокътната и че ситуацията в централата изглежда се стабилизира. Миналата седмица бе съобщено, че е нарушена обвивката на Втори и Трети реактор, което е довело до изтичане на радиация.

Комисията за ядрено регулиране на САЩ се събра на съвещание за актуализиране на информацията за сегашната ядрена криза в Япония, съобщи АП. Комисията обсъди и изготвянето на план за изпълнение на искането на президента Барак Обама да се извърши обхватна проверка на безопасността в 104-те ядрени реактора в САЩ.

Първи, Втори и Трети реактор на АЕЦ „Фукушима“ 1 имат известни поражения в ядрата си, но към момента обшивките им са цели, заяви Бил Борчарт, изпълнителен директор по оперативната дейност на комисията. Той добави, че ситуацията в японската ядрена централа е пред стабилизиране.

Служители на комисията се намират в Токио, където обсъждат ядрената криза с представители на японското правителство и ядрената индустрия.

По-рано вчера над Втори и Трети реактор се извиха стълбове от съответно бял и сив дим, предадоха световните агенции. Компанията ТЕПКО, която стопанисва „Фукушима“ 1, призна, че не знае какво е причинило дима.

Работниците в Трети реактор бяха евакуирани временно, докато се установи причината. Заради дима беше отложено обливането с вода на реактора.

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *