28/03/2024

Г. Касчиев: Огнена радиоактивна лава може да залее „Фукушима“!

Колаж на Блиц

Ако реакторите в АЕЦ „Фукушима-1“ не се охладят, горящите вещества от тях могат да влязат във взаимодействие с бетона и тогава огнена лава да залее централата, предупреждава експертът по ядрена безопасност Георги Касчиев от Виена, където той живее.

От 2500 до 2800 градуса може да развие пожарът в централата, каза Касчиев, и ако това стане, в атмосферата ще бъдат изхвърлени тежки частици, плутоний и други вредни вещества. Наложително е да се изтеглят кабели, за да се захранят с ток помпите, които да охладят реактора, смята експертът – още подробности вижте тук!

Японската агенция за ядрена безопасност заяви, че е наясно за най-крайното възможно „Чернобил-решение“ за овладяване на ядреното бедствие и авариралите реактори ще бъдат засипани с пясък и затворени в бетонен саркофаг.

Бетонов саркофаг на централата е възможно да се излее едва след като реакторите бъдат охладени, изрично подчерта Касчиев. Особено опасно е положението с хранилището с отработеното гориво, което освен уран съдържа и плутоний, който е още по-силно токсичен.

Възможни са различни сценарии според това какви реакции протичат в централата, каза Касчиев. Той припомни най-черния, Чернобилският. Преди 25 години реакторите на чернобилската централа останаха 9 дни без покрив и безконтролно в атмосферата изтекоха различни смъртоносни елементи. Когато централата бе погребана, тя угасна едва след като се охлади в басейна под нея.

Крайно време беше японците да признаят какво точно се случва в АЕЦ Фукушима-1, каза Касчиев, според когото липсата на достатъчно и ясна информация поставя експертите в невъзможност да оценят обстановката – още подробности вижте тук!

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *