21/03/2023

Н. Младенов: ЕС трябва да приеме всички балкански държави

Министърът на външните работи на България Николай Младенов настоя от трибуната на Общото събрание на ООН за приемане на всички балкански държави в Европейския съюз. Балканите ще станат постоянно стабилен регион, когато всички бивши югославски републики се присъединят към ЕС, аргументира се той в своята реч по време на общополитическата дискусия на 66-ата годишна сесия на Общото събрание на организацията.

Външният министър отбеляза, цитиран от Дарик, че Европейският съюз „бе създаден, за да направи войната невъзможна на континент, който преживя най-малко един век конфликти“.

„Европа няма да е цяла и завършена, докато нашите съседи на Балканите не станат част от нашия съюз“, изтъкна Николай Младенов. Според него само членството (в ЕС) „ще направи войната невъзможна“.

България ще работи за развиване на регионалното сътрудничество и добросъседските отношения на целите Балкани, като особено ще насърчава водения с посредничеството на Европейския съюз диалог между Сърбия и Косово, обяви Николай Младенов.

news.bg

(Visited 33 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *