26/04/2024

Кадафи праща на заколение жени и деца – прави си жив щит от тях! – видео

Снимка на Ройтерс

Либийският диктатор Муамар Кадафи започна да изгражда жив щит около силно укрепения си комплекс в покрайнините на Триполи, след като френски и британски самолети започнаха снощи удари по военни цели в Либия, съобщи Ройтерс.

За Проклятието на петрола

и още подробности – вижте тук!

Американски и британски кораби и подводници са изстреляли поредица от 112 ракети, поразявайки над 20 цели в Либия, за да обезвредят либийската противовъздушна отбрана, заяви представител на Пентагона, цитиран от Асошиейтед прес. Атакувани досега са над 20 обекта, предаде Ройтерс.

Преди това военен източник съобщи, че петчленната международна коалиция, съставена от САЩ, Франция, Великобритания, Канада и Италия, започва въздушни удари срещу ПВО на либийския режим с кодово название „Одисей доун“ (Odyssey Dawn).

Либийската държавна телевизия съобщи, че при въздушните удари срещу цивилни зони в няколко либийски градове вчера са убити 48 души и 150 са ранени, предаде Ройтерс. Според съобщението на либийските въоръжени сили са били атакувани Триполи, Сирт, Бенгази, Мисрата и Зуара.

Муамар Кадафи заплаши с атаки срещу граждански и военни цели в Средиземноморието, предаде Франс прес.

Хиляди либийци са се събрали снощи в силно укрепения комплекс на Кадафи Баб ал Азизия образувайки човешки щит срещу евентуален въздушен удар на съюзническите сили по бункера.
Огромният комплекс от казарми, обграден с три реда железобетонни укрепления и снабден с всякакви зенитни оръжия, бе обект на американски въздушен удар през 1986 г.

Властите поканили чуждестранните журналисти на необичайна визита в строго охранявания комплекс, за да демонстрират народната подкрепа за Кадафи. Вътре, зад масленозелените стени, хората танцучвали под звуците на песен с често цитираните думи на Кадафи от речта му, в която се заканва да прочисти бунтовниците „къща по къща, улица по улица“. Неочаквано се появила и дъщерята на Кадафи – Айша, застанала права в открита автомобил, приветствана от множеството.

Около 25 кораба на коалицията, включително три американски подводници , въоръжни с крилати ракети, са разположени в Средиземно море. В района има и пет американски разузнавателни самолета. Повечето от атакуваните цели са на крайбрежието, около Триполи и Мисрата, понеже там се намират системите на ПВО. Два американски разрушителя – „Стаут“ и „Скрантън“, се намират в средиземно море в близост до Либия и са въоръжени с ракети „Томахок“, отбелязва БТА.

Британски изтребители-бомбардировачи „Торнадо“ се включиха в в международната военна акция в Либия, изстрелвайки ракети по ключови цели, съобщи министерството на отбраната в Лондон тази нощ. Британска подводница вече участва заедно с американски кораби в първата вълна от операция „Зората на Одисей“ снощи, при която бяха изстреляни над 110 ракети „Томахок“ по обекти на либийската ПВО.

В изявлението си ген.-майор Джон Лоримър заяви, че вече може да потвърди, че Кралските ВВС също са изстреляли крилати ракети „Стормшадоу“ от няколко самолета „Торнадо“, но не уточни кога и
къде са нанесени ударите, посочва ДПА.

Френската армия тази вечер опроверга твърдението, че неин самолет е бил свален в Либия, разпространено от либийската държавна телевизия, предаде Франс прес.

Либия ще упражни правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН, заяви Муамар Кадафи в краткото си аудиопослание, излъчено снощи по либийската телевизия след западните ракетни удари, които той нарече колониална агресия на кръстоносци, която може да отприщи нова кръстоносна война.

Кадафи добави, че сега Средиземно море и Северна Африка вече са бойно поле, предаде Ройтерс. Интересите на държавите отсега нататък са изложени на опасност в Средиземноморието поради това агресивно и безумно поведение, каза той. За съжаление, затова занапред морски и въздушни цели, независимо дали военни или граждански, ще бъдат изложени на реална опасност в Средиземноморието, тъй като районът на Средиземно море и СевернаАфрика вече стана бойно поле след тази нагла военна агресия, заяви Кадафи.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *