22/02/2024

Италианският фестивал в панаира показва музей на прическата

Изложба на предмети, фотоси и пособия за разкрасяване „Вълшебници пред огледалото” ще бъде показана в Палата 2 на Международен панаир – Пловдив в рамките на 17-ия Италиански фестивал на красотата и прическата. Това обявиха организаторите на модния форум – „Christian of Roma Group” и Сдружението на българските фризьори. Инициативата се реализира съвместно с  Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив и Дирекция „Териториален държавен архив” – Пловдив.

Това е първият по рода си Музей на прическата – всеки предмет в него разкрива различни модни течения на една отдавна отминала епоха и тяхното влияние върху фризьорството през последния век, подчертаха от “Christian of Roma Group”. Организаторите уточниха, че посетителите на Италианския фестивал ще имат уникалната възможност от 1 до 3 март да разгледат и паралелни тенденции в прическите и облеклата от края на 19-и и началото на 20-и век, както и разнородни материали, служили за красотата и самочувствието на българина.

Експонатите, които са на повече от 100 години, ще бъдат подредени в специален павилион, който ще пресъздаде старинен фризьорски салон от края на 19 век, когато Пловдив е бил притегателен център за модата в страната. След Освобождението в града се заселват много европейци – формира се значителна италианска, френска, а впоследствие и немска колония, разказват историците от двата музея и от Държавния архив. Поведението на европейците, техните маниери и разбиране за красота повлияват на местното население и се появяват първите български професионални коафьори, които не отстъпват на колегите си от Европа.

Мебели, инструменти, подредба и фотоси на характерни прически от разглеждания исторически период ще украсят импровизираното ателие за красота Палата 2. В съседство с него ветерани коафьори ще пресъздават ретро фризури с косите на професионални модели и публика, обясниха организаторите на Италианския фестивал.

В Музея на прическата ще бъдат изложени сертификатът и част от принадлежностите на един от най-известните по онова време коафьори в Старинен Пловдив – Константин Георгиев Якумидис. Роден в Цариград през 1846 г., той отрано навлиза в бръснаро-фризьорския занаят. Салонът му на ул. „Отец Паисий” е най-реномираният в града. На 1 март 1894 г. Якумидис получава орден „Св. Александър” VІ – та степен като придворен коафьор на княз Фердинанд. Якумидис доживява до 97 годишна възраст и умира в дома си на 21 септември 1943 година.

Изложбата „Вълшебници пред огледалото” включва също фотоси, облекла и принадлежности на значими за времето си политически и обществени фигури. Ще бъдат показани дрехи от личния гардероб на един от първите кметове на Пловдив – Божидар Здравков, управлявал града от 1932 до 1939 г. В съседство с неговите костюми, ще бъдат тоалети на съпругата на градоначалника – Стела Кутева.

Сред експонатите е и пътната чанта на видния пловдивски общественик и политик д-р Константин Стоилов ведно с принадлежностите му за поддържане на спретнат външен вид, обясниха от Историческия музей. Д-р Стоилов, който учи последователно в Цариград и Хайделберг и владее гръцки, турски, френски, латински, английски и немски, донася със себе си и част от модните тенденции на Европа, разказват от „Christian of Roma Group”.

Това е първият път, в който Италианският фестивал на красотата и прическата се провежда в тридневен динамичен формат, като изявите не са по-малко на брой.

В рамките на 17-ото издание на форума на сцената и в лекционните зали на Палата 2 прочути италиански стилисти ще изнасят открити уроци, безплатни тренинги и майсторски класове. Наред с конкурса „Златна ножица” в старша и младша възраст и ревютата демонстрации на чуждестранни козметични гиганти, в трите дни на фестивала в залите на втория етаж на Палата 2 ще текат безплатни семинари и обучения за работа с най-иновативните продукти, материали и техники във фризьорството.

5 thoughts on “Италианският фестивал в панаира показва музей на прическата

  1. az sam na 12godini i iskam da popitam poneje nie izuchavame po istoria toz material oblekloto prez 19-20vek kolko e vxoda i ot kolko chasa e i do kolko chasa i kolko struva i za golemi nad 18godini ako iskaM DA SI POKANIA NIAKOGO///

  2. AZ RAZBRAH ZA TOVA PO PLANETA TV I MI E MN.LUBOPITNO DALI ANDREA PONEJE I TIA SHTE UCHASTVA RAZBRA I SE PITAX DA LI NEMA DA IPEE NESHTO ZASHTOTO AZ SAM I GOLIAM FEN

  3. IOBSHTO NEKOI C HETE L L L I GI TIA KOMENTARI ILI SAMO SI BLASKAME GLAVITE I SI GUBIM OT VREMETO ZA DA GI PISHEM ILI NEKOI SA OTGOVORI NAI-NAKRAIA
    AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajhjhjaaaaaaAAA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *