25/04/2024

Хиляди протестираха срещу високите цени на горивата!

Вторият национален протест срещу високите цени на горивата стартира в 13.00 ч, съобщи агенция „Фокус“. Граждани с автомобили в цялата страна блокираха важни кръстовища в градовете.
Протестиращите настояват правителството и всички опозиционни партии да вземат спешни мерки относно регулирането на цената на горивата и свеждането й във разумни граници чрез печалбата на „Лукойл”. Въпреки че правителството и „Лукойл” подписаха споразумение за замразяване на цените на горивата на дребно за един месец, компанията повиши цената на едро. Някои бензиностанции на петролната рафинерия не се съобразиха с подписаното споразумение и повишиха цените на дребно, съобщи Нова телевизия в петък.
Точно преди 2 седмици граждани организирани в социалната мрежа излязоха на протест и блокираха за час възлови точки в страната.

София Шествието на протестиращите, което потегли от паркинга на „Метро”, стигна до светофара на „Горубляне”. Там колите правят обратен завой и се връщат в посока център, тъй като не бяха пропуснати да продължат към изхода на София за автомагистрала „Тракия”. В посока център всички коли спират и гражданите слизат от колите и блокират движението на пътя. Образува се огромно задръстване на ул. „Павел Красов”, която пресича на светофара бул. „Цариградско шосе”. Колоната от протестиращи в момента е в двете посоки – от „Метро” до светофара на „Горубляне” и от светофара на „Горубляне” до „Метро”.
Нито един протестиращ срещу високите цени на горивата не е дошъл на една от обявените за протест точки в столицата – кръстовището на бул. „България” и ул. „Тодор Каблешков”.

Варна Потегли шествието от протестиращи във Варна с надути клаксони. Над 30 са участващите мотоциклетисти. Движението посока Златни пясъци е изключително затруднено, защото колоната от протестиращи автомобили се движи с много ниска скорост. Шествието ще направи обратен завой на „Траката“. По предварителен план то трябва да премине по булевардите „Княз Борис I“, „Мария Луйза“ и „Владислав Варненчик “ към бензиностанцията на магистрала „Хемус“.

Благоевград Над 100 автомобила с протестиращи граждани на Благоевград тръгнаха на автошествие. Те планират да направят обиколка на Благоевград по главните булеварди. Колоната е предвождана от полицейски автомобили. След това гражданите ще се върнат отново пред 1-ви корпус на ЮЗУ, където ще планират какви да бъдат следващите им действия. Има идея протестиращите да излязат на главен път Е-79 в посока Кулата и до Симитли да се движат с ниска скорост. Протестиращите са раздвоени помежду си относно това дали да има масирани действия под формата на блокади. Според един от организаторите, единственото, което трябва да се направи, е да се премине по предварителния обявения маршрут. Разрешението за провеждането на протеста е два часа в рамките на града.

Велико Търново
Започна протестът срещу високите цени на горивата, който се провежда за втори път във Велико Търново. На паркинга на търговския център до кръговото кръстовище са се събрали десетки коли. Към протестиращите продължават да се присъединяват още хора. На участниците в протеста се раздават плакати, на които пише: „Национален протест срещу високите цени на горивата в България”. Всички коли са с разлепени стикери, обозначаващи участието в протеста.

Пловдив Около 700 – 800 автомобила с по минимум двама души в тях има вече на сборния пункт за протеста срещу цените на горивата в Пловдив, който ще тръгне в 14.00 часа от пожарната в жилищен район “Тракия”. Четири лъча с автомобили ще навлязат в града, а протестиращите ще настояват за цена на горивата от 2 лева. Един човек раздава нарциси в знак на протест за това, че управляващите се превръщат в нарциси, когато заемат най-високите постове във властта.

Шумен Стотици протестират в Шумен срещу високите цени на горивата. Над 200 автомобила с близо 300 души в тях са тръгнали от сборния пункт – Томбул джамия, в 13.00 ч. и са преминали по маршрута, за който имат разрешение. Този път няма да има зареждане на гориво за дребни суми. След като достигне крайната точка – ЖП спирката в кв. Тракия”, колоната ще се върне до пл. „Кристал”. Отпаднало е предвиденото блокиране или на Главен път „Русе-Варна”, или на централно кръстовище в Шумен.

Пазарджик
Протестиращите пазарджиклии все още се придвижват от автопазара в Пазарджик към мост Атлантик и към изхода на Пазарджик по посока Пловдив, където ще бъде изградена блокадата за преминаващите автомобили в знак на протест срещу високите цени на горивата.  Ще бъдат блокирани главните пътни артерии в Пазарджик, както и пътищата Пазарджик – Пловдив и Пазарджик – Белово. Блокладата ще бъде до 19.00 часа.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *