23/04/2024

Втора книга на пловдивски автор превеждат в Германия

Димитър Атанасов – вляво, с Анчей Контис и д-р Диетмар Ендлер.

Писателят Димитър Атанасов се завърна от Лайпциг, където имаше участие в международния панаир на книгата, провел се от 17 до 20 март.

Пловдивският белетрист и драматург беше представен в официалната програма на панаира на 18 март от 17 часа с „Die unertr?gliche Freiheit” („Непоносима свобода”), издание на берлинските издателства „Дитрих” и „Културкон медиен”. За книгата говори известният литературен критик Йорг Магенау.

Романът на Атанасов излезе в края на миналата година в поредицата „Балкани”, в която присъства още един пловдивски автор – Божана Апостолова с „Кръстопът без пътища”, а също и писателите Виктор Пасков и Мария Станкова.

Владислав Тодоров, авторът на сценария на филма „Дзифт”, е другият българин със самостоятелно представяне на панаира на книгата, чийто едноименен роман излезе тази пролет в същата поредица. Тодоров живее в САЩ и преподава философия в Пенсилванския университет.

От поредица „Балкани” бяха представени и трите новоизлезли книги на сръбските писатели Владислав Баяц, Сретен Угричич и Владимир Пищало.

Щандът на издателство „Дитрих” бе посетен от  заместник- министърът на Федералното канцлерство на Германия и комисар по въпросите на културата Бернд Нойман (Bernd Neuman).

На тазгодишният панаир на книгата в Лайпциг участваха 2100 издателства от 39 страни от цял свят. Той беше отразен в медиите от 2900 акредитирани журналисти.

По специална покана на издателство „Дитрих” на 22 март пловдивският писател Димитър Атанасов беше представен и в Берлин, в популярната в литературните среди книжарница „Der Zauberberg” (името е по романа на Томас Ман „Вълшебната планина”). Тук са празнували премиерите на новите си книги писатели като Гюнтер Грас, Ханс Вернер Рихтер, Хайнрих Бьол, Волфганг Хилдесмайер и др., а по стените са окачени афиш-плакати с техните портрети.

Сред публиката бяха представители на българското посолство, на Българския културен институт и немалко българи, които живеят или работят в германската столица, като писателите Златко Енев и Борис Минков, художничките Снежана Русева-Хойер (авторка на проекта за евромонетите от 1 и 2 евро в Германия) и Весела Познер, галеристката Лидия Цанкова, преводачките Карла Грайнер-Пахтер (чийто корен е от Пловдив) и д-р Румяна Еберт…  Водещ на литеартурната вечер бе Манфред Еверт – писател и преводач, автор (заедно с Нели Еверт) на поредицата „Балкани”. Димитър Атанасов раздаде много автографи.

Поради големия интерес, проявен към романа „Непоносима свобода”, немските издателства „Дитрих” и „Културкон медиен” сключиха с пловдивския автор нов договор за издаване на друг негов роман – „Сметище за надежди” (ИК „Летера”, 1996), който трябва да излезе през 2012г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *