25/04/2024

Бургазлии – в паника от съобщения за радиационен облак в България!

Йод и мазилото „Йодасепт“ са изчерпани в бургаските аптеки заради паника за евентуален облак от радиация над страната, съобщи Burgas24.bg.

Само за ден количествата от медикамента са били напълно изкупени. Аптекарите отбелязват, че са зареждали малки количества от медикамента и това е друга причина за бързото му свършване.

Стотици граждани получили обаждане или съобщение за евентуален облак от радиация, който ще премине над Бургас точно в 22 часа на 13 март. Подобни съвети на гражданите давали и лични лекари.

„Стандарт“ съобщи, че и в София имало истерия за йод заради слух за радиация от АЕЦ „Козлодуй“. Йорданка Кръстева, която работи в аптеката на ул. „Кърниградска“ 14 казва, че за час е продала 20 шишенца йод.

Слухът за изтичане на радиационни вещества се появил в събота сутринта, когато няколко радиа са съобщили за възможна авария. Час по-късно информацията е била опровергана от АЕЦ „Козлодуй“.

Радиационният фон във всичките 27 страни в Европейския съюз е в допустимите норми, авариите в японските атомни електроцентрали засега не са повлияли на нивата на радиацията в Европа, съобщи днес говорител на унгарското председателство на ЕС.

Въпреки наличието на електронни информационни табла в Бургас, които отчитат радиационния гама фон, ужасът от радиация заля града и хората започнаха самостоятелно да си провеждат йодна профилактика и дори да се разхождат с маски из града, отбелязва Burgas24.bg.

„Няма място за притеснение“, заяви шефът на РИОКЗ – Бургас, д-р Георги Паздеров, след заседание по повод опасенията на гражданите.

Д-р Васил Милтядов от инспекцията в града посочи, че се всява излишна паника, тъй като опасенията са напълно неоснователни.

„Следим състоянието на въздуха на всеки два часа и до момента със сигурност можем да кажем, че радиационният гама фон е в границите на нормалното. Поддържаме и непрекъснат контакт с Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Ако имаше и най-малък риск министърът на здравеопазването щеше да даде инструкции за йодна профилактика“, разясни още д-р Милтядов.

Той отбеляза, че подобни експериментални профилактики са особено опасни за организма и призова бургазлии да не си играят със здравето си, приемайки капки йод без нужда.

vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *