19/04/2024

Очаква се днес Цацаров да поиска имунитета на Цветанов

Прокуратурата най-вероятно днес ще внесе искане за сваляне на имунитета на бившия вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов, научи „Дневник“ от източници в държавното обвинение.

Това се случва седмица след като главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще предприеме тези действия, но не и в първите работни дни за новия парламент.

Тогава той заяви, че към искането за отнемане на депутатската закрила на Цветанов щели да бъдат приложени всички документи и събраните до момента доказателства по случая с подслушването.

На 30 април Софийската градска прокуратура обяви, че спира досъдебното производство за проверката в МВР във връзка с подслушванията, защото са събрани достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление. На него обаче не можеха да му бъдат повдигнати обвинения, защото като кандидат-депутат има имунитет. Той не се отказа от него, въпреки че имаше такъв призив от лидера на БСП Сергей Станишев.

След началото на проверката, бившият вътрешен министър Цветанов обяви, че ако се потвърди, че с негово участие е имало нерегламентирано подслушване, той ще се оттегли от политиката.

Проверката за нерегламентирано подслушване в МВР започна след сигнал на лидера на БСП Сергей Станишев, че по заповед на Цветанов са подслушвани политици и журналисти. В края на март екип от 12 прокурори начело с доскорошния градски прокурор Николай Кокинов и неговият заместник Роман Василев започна проверка по сигнала.

Резултатите от нея показаха, че 2/3 от него е верен и че липсват писмени правила за работата на СДОТО.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/05/29/2070955_nai-veroiatno_utre_prokuraturata_shte_vnese_iskane_za/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *