17/04/2024

Ядрен ад! Взрив и пожар в ТРЕТИ реактор на АЕЦ „Фукушима 1“!

По света започнаха протести срещу ядрената енергетика, снимка на ЕРА/БГНЕС

След взривовете през последните дни в реактори 1 и 3 на АЕЦ „Фукушима 1“ е избухнала експлозия и във 2-ри.

Вятърът отнася радиацията към сушата, в това число и към многомилионната столица Токио.

Избухнал е пожар в 4-и реактор, който е бил угасен.

Нивото на радиация във въздуха в района на АЕЦ „Фукушима-1“ , която пострада от мощното земетресение в Япония, се  увеличил четирикратно след взрива във втори реактор в 6.10 ч. местно време, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Към 8:31 часа местно време (02:31 часа българско време) радиацията в електроцентралата се е увеличила до 8217 микросиверта на час при 1941 около 40 минути по-рано. Според японските власти нивото на радиация ще започне да причинява сериозни заболявания, ако достигне около един милион микросиверта, съобщи Ройтерс, като се позова на компанията „Токио електрик пауър“, която стопанисва електроцентралата.

Властитите разшириха зоната за евакуация, след като вчера вече бяха евакуирани повече от 185 000 души.

Вятърът над Япония, който досега отнасяше радиоактивните изпарения от електроцентралите към Тихия океан, се обърна и се насочи към сушата от североизток, към Токио със скорост от 2 до 3 метра в секунда. Очаква се по-късно днес той отново да промени посоката си и да се насочи на запад.

Премиерът Наото Кан предупреди всички в радиус от 30 километра от „Фукушима – 1“ да не напускат домовете си.

„Нивото изглежда много високо и все още има риск от изтичане на още радиация“, заяви Кан и призова хората да запазят сокойствие. Той настоя хората, които не са изпълнили нареждането да се евакуират от 20-километровата зона за евакуация, да го направят, а хората в радиус от 30 километра от АЕЦ „Фукушима 1“ да не излизат от домовете си.

Властите посъветваха хората в застрашените райони да не обличат дрехи, които са се изсушавали на открито.

Говорител на японската агенция за ядрена безопасност съобщи, че ядрото на втори реактор на „Фукушима 1“, където тази нощ избухна взрив, не е пострадало, но е възможно експлозията да е повредила основата на контейнера, в който се намира ядрото.

Заради авариите в японските електоцентрали Малайзия и Сингапур въведоха задължителни проверки за радиация на всички хранителни стоки и напитки, пристигащи от Япония, предаде ИТАР-ТАСС. През особено внимателни проверки ще преминават пресните продукти – месо, риба, плодове и зеленчуци.

Европейската комисия свиква днес извънредна среща на министрите на енергетиката за анализ на последиците от авариите в японски АЕЦ.
В срещата ще участват и представители на националните ядрени агенции на страните от ЕС, енергийни компании и оператори на водещи ядрени обекти.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *