29/03/2024

АЕЦ „Козлодуй“ по документи издържа на трус от 7 по Рихтер

АЕЦ "Козлодуй"

Четири ядрени централи в японската префектура Фукушима в близост до епицентъра на земетресението в Япония се самоизключиха. При една от тях обаче възникна проблем с охлаждането на ядрения реактор, заради който министърът на индустрията Банри Кайеда призна, че е възможно радиационно изтичане.

Слуващото се в страната на изгряващото слънце е добър повод да си зададем въпроса: „Къде сме ние?“

„Системата за автоматично изключване на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“ при земетресение се проверява всяка седмица, а реакторите са проектирани да издържат трус от 7 по скалата на Рихтер“, обяснява председателят на агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев.

Бедствието в Япония е нанесло сериозен удар на ядрената й индустрия. От 52 реактора на нейна територия 11 са изключили и до 1-2 години няма да могат да работят заради проверките за безопасност.

България е използвала японския опит за строителство на централи в сеизмични райони при проектирането на АЕЦ“Белене“, съобщи Цочев. Той изчисли, че ядрените реактори в „Козлодуй“ са проектирани да издържат на земетресение от 6.5 до 7 по скалата на Рихтер. Те обаче са снабдени и с автоматична система за защита, която се задейства при много по-ниски нива на трусовете.

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *