20/04/2024

След боя пред джамията: ГЕРБ обяви развода си с „Атака“

Ако за „Атака“ е дошло време за самостоятелни ходове, които не кореспондират с демократичните принципи и политическа толерантност, ние ще продължим сами, заяви Анастас Анастасов от ГЕРБ в декларация от името на ПГ на партията по повод инцидента пред джамията в София.
ГЕРБ не е била в коалиционен съюз с „Атака“ и нямаме подписано коалиционно споразумение между двете партии, заяви още той, цитиран от БТА.

„Атака“ подкрепя политиките ни, но ГЕРБ няма да позволим да бъдем ползвани за параван в предизборната кампани. Сделка с „Атака“ не е имало, няма и няма да има“, категоричен бе Анастасов, който изтъкна, че управляващата партия не подкрепи исканията за признаване на арменския геноцид и спирането на новините на турски език.

Той отбеляза, че ГЕРБ винаги са били благодарни за подкрепата на „Атака“ и заедно са печелили битки и в името на една по-добра България, били са заедно и срещу синия, и срещу червения популизъм.

„Но този път мисля, че преминахте границата. Вашия път, по който тръгнахте от Батак, не е нашият и ако това е окончателният ви избор, ще трябва всеки да поеме в своята посока“, обърна се той към „Атака“ и добави, че от ГЕРБ са уверени, че никоя власт не е по-ценна от властта на мира.

„Всички партии търсят евтин политически ефект от този инцидент, за всички обаче е ясно, че ДПС и „Атака“ се опитват да втвърдят и мобилизират избирателите си за предстоящите избори. За ДПС е естествено, че няма да изпусне тази топка – напротив ще я отиграе, и то политикански“, добави депутатът от ГЕРБ.

По думите му БСП и сините също ще използат инцидента, защото са съзряли възможност да „излъскат западналия си рейтинг пред изчезващия си електорат“.
Анастасов отбеляза, че въпреки приказките за толерантност и опасностите от жонглирането с вярата и религията за политически цели, инцидентът не им е попречил да посочат ГЕРБ и Бойко Борисов като единствения виновник за случилото се.

От управляващата партия призоваха останалите политически сили да се държат честно и да проведат една достойна и почтена предизборна компания. „Да ползваш вярата и религията за избори, да плашиш мюсюлманите, че ГЕРБ ще им затвори джамиите и ще им смени имената, са опасни и тези лъжи се връщат като бумеранг върху техния автор“, посочи Анастасов и отбеляза, че така ДПС са си построили предизборната кампания през 2009 г.

Той призова БСП да забравят за малко спортната си неприязън и ако наистина апелират за етнически мир, да не палят искрите на войната, обвинявайки другите за вина, която трябва да е споделена. „Не сочете един за жертва и друг за палач днес, защото вие още носите белега на Възродителния процес“, добави Анастасов.

Депутатът се обърна и към Синята коалиция да спре с менторството и опитите за нагаждане на политически сметки, да не правят евтина и спекулативна политика, защото именно те били ползвали ДПС, за спасят да властта си.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *