25/04/2024

Египет ликува! Светът приветства оставката на диктатора Мубарак!

Дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън заяви, че Съюзът уважава решението на Хосни Мубарак да се оттегли от президентския пост и подчерта, че той се е вслушал в гласа на народа и е проправил пътя за бързи и дълбоки реформи в Египет. Аштън допълни, че ЕС споделя целта на египетския народ за мирен преход към демокрация и за свободни и честни избори. Тя призова към диалог за създаване на правителство на широка основа.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун днес поднови призива си за „прозрачен, мирен и плавен преход“ в Египет, след като Мубарак се оттегли от поста си. Той нарече оттеглянето на Мубарак от властта „повратен момент в историята“ и подчерта, че бъдещето на Египет „трябва да се определя от египтяните“.

„Франция силно се надява, че новите власти в Египет ще предприемат стъпки към създаването на демократични институции чрез свободни и прозрачни избори“, се казва в декларация, разпространена от Елисейския дворец. Саркози охарактеризира решението на Мубарак да се оттегли като „смело, необходимо и направено в исторически важен за Египет момент“.

Германският канцлер Ангела Меркел призова новото ръководство на страната да спазва мирния договор с Израел от 1979 година.

„Египет ще продължи да бъде стабилизиращ сила в Близкия изток и след оставката на президента Хосни Мубарак“, заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Оставката на египетския президент се прие най-радушно в арабския свят. Новината бе посрещната с фойерверки в Газа. Ислямисткото движение Хамас, което изцяло контролира палестинския анклав, призова новото ръководство на Египет да промени политиката на страната. В Тунис новината за падането на Мубарак от власт бе посрещната с ликуване. На централния булевард „Хабиб Бургиба“ в столицата хората приветстваха „победата на египетския народ“ като още една своя победа над авторитарните режими.

Председателят на Арабската лига Амр Муса, който е египтянин, вярва, че неговата страна ще избере правилния път след оставката на Мубарак. Муса бе външен министър на Египет при Мубарак в продължение на 10 години преди да оглави Арабската лига. Преди няколко дни той обяви, че не изключва възможността да се кандидатира за президент.

„Турция се надява, че оставката на египетския президент Хосни Мубарак ще доведе до нова система, която да отговаря на исканията на народа“, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу в Туитър.

Междувременно швейцарското правителство замрази потенциалните сметки на Мубарак в Швейцария.

btv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *