26/04/2024

3.4 по Рихтер разтърси старото земетръсно огнище в Чирпан

Земетресение с магнитуд около 3.4 по скалата на Рихтер е регистрирано в 14.14 часа с епицентър на около 170 км югоизточно от София.

Съообщението е от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН.

Сеизмолозите уточниха, че земетресението е усетено на територията на Чирпан. Няма данни за жертви и щети.

Хроника

В спомените на възрастните пловдивчани пък още е жив кошмарът от 1928 г. На 14 април трус с епицентър до Чирпан удря Южна Тракия. В продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила. Родният град на Яворов е сринат напълно.

Пловдив е засегнат тежко. Оцелява само Старият град. Земетресението отнема живота на 114 души, ранените са 1000, разрушените сгради са 73 280. При първия трус малко преди обяд на 14 април скалата на Форел-Меркели отчита 10-а степен. Първо рухват покривите, после се разцепват стените. Пловдив, Чирпан и Първомай се евакуират в полето.

Но дотук пловдивчани още нищо не са видели. На 18 април земетръсът от 11-а степен по Форел-Меркели е опустошителен за Пловдив и цялата област. Правителството на Андрей Ляпчев изпраща самолет до засегнатия район, защото телефонните връзки са прекъснати.

Цар Борис III, който по същото време е във Варна, спешно пристига в Чирпан. После царят се премества в Пловдив и лично ръководи акцията за спасяване на населението.

Господ да Пази Пловдив и България и въобще – човеците от подобен ужас….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *