29/03/2024

Не е имало такъв 3-ти март: Гневна вълна срещу управниците заля България!

Вторият национален протест започна. Под мотото „Да запалим монополите“ и тази неделя хиляди хора излязоха по улиците на много градове в цялата страна. Най-много са хората във Варна, където някои заплашиха с гражданско неподчинение и неплащане на сметки.
В София се образуваха три шествия. Една част от протестиращите се събра пред пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) с цветя и български знамена, предаде “Фокус”.

Хората развяха плакати с надписи „Да не ни лъжат. Да бдим! Граждански съюз „Нетърпимост”. В района имаше засилено полицейско присъствие. В 11 часа те се отпраниха към президентството.

В същото време тръгна шествие от Орлов мост, съобщи БГНЕС. Те носят плакат, на който е изобразено прасе-касичка. На него пише „Правителство“.

От НДК тръгна друга група протестиращи. Трите лъча се сляха и продължиха към площада пред президентството. След това те продължиха към паметника на Васил Левски, където някои поднесоха цветя. После множеството се премести пред Народното събрание.

По-късно отново част от шествието се отправи към президентството.
Протестиращите скандираха „Искаме промяна, искаме живот, всеки в България да живее като Бог”. Вероятно заради Националния празник 3-ти март този път по-рядко се чуват възгласи като „Оставка“ и „Мафия“, както и освирквания. Засега няма напрежение и инциденти.
Няма и хора с маски, предаде БНР.

Протестът е озвучен от микробус с българска музика. Продавачи на българския флаг също дойдоха сред хората, за да предложат знамена и флагове.

Участници в протеста в столицата се обявиха за промяна на статуквото. По микрофон се изказват различни участници. Един от координаторите се обяви за свобода от монополите и олигарсите, както и от мафиотските схеми. Други се изказаха срещу ниските доходи и поискаха – гражданите да имат контрол по време на преброяването на гласовете на изборите. Трети настояха за експертен, а не за служебен кабинет.

Шествие на ВМРО се сля с участниците в протеста. Начело на групата на националистическата партия се движат младежи с народни носии и с народни инструменти.

В центъра на столицата има засилено полицейско присъствие, но до този момент не се е наложила намесата на униформените.

Варна

Десетки хиляди протестиращи се събраха и на площада до община Варна. Хората развяха българското знаме, по-рядко бяха издигнати лозунги срещу монополите или властта, съобщи БГНЕС.

Някои от протестиращите обаче обявиха, че от днес във Варна се обявява гражданско неподчинение и никой няма да плаща сметките си за ток.
Заради празничния ден шествието се отправи към паметника на Васил Левски, където ще бъдат поднесени венци и цветя. От там протестиращите ще минат покрай ВиК и ще се върнат пред общината.
Шествието отново е предвождано от около 50 рокери с мотори. Засега протестът е мирен.

По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ оттегля подкрепата си за кмета Кирил Йорданов във Варна, след няколко седмици протести с искане за неговата оставка. Въпреки позицията на ГЕРБ, самият той все още не е обявил дали ще се откаже от поста си. Заради това по време на протеста днес варненци се подредиха пред общината така, че образуваха с телата си голям надпис надпис „България“.

Пловдив

Със сбиване започна днешният митинг пред сградата на Централна поща в Пловдив, съобщи Дарик радио. Минути преди началото му, пловдивчанин започна да дава интервю на журналистите и да обяснява кой и кога ще води шествието. Секунди по-късно към него се приближи Павел Иванов от организация „Че Гевара“, който започна да го блъска и му изля кафе в лицето, като му поиска обяснение кой е и от чие име говори. Настана сериозна блъсканица, но полицията бързо се намеси и разтърва двете групи. Малко по-късно мъжът призна, че работи в голяма и известна пловдивска фирма.

След това протестиращите, около 10 000 души, се отправиха на шествие и започнаха да блокират на булеварди.

Бургас

Около 2000 души тръгнаха на протестно шествие и в Бургас, предаде Дарик радио. То ще премине пред сградата на EVN и ще приключи в Морската градина, където протестиращите ще поднесат цветя на паметниците на велики българи, загинали за свободата на Отечеството. Гневните бургазлии поискаха още веднъж пряко участие на гражданското общество в управлението на България. Президентът беше наречен „марионетка на интереси, които са го издигнали на власт и стоят зад него”.

http://dnes.dir.bg/news/protest-ostavkata-boyko-borisov-13253719

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *