29/03/2024

Убийствен атентат на летище край Москва погуби 35 души!

Най-малко 35 души са загинали при експлозия на московското летище Домодедово, 150 са ранените – 50 от тях са в тежко състояние. Данните за броя на пострадалите се променят постоянно и според очевидци жертвите могат да достигнат 60-70.

По първоначална информация няма българи сред загиналите и пострадалите.

Експлозията е станала в 15.30 часа българско време в обща зала, близо до кафене, на международния терминал на летището. Мощността на взривното устройство е била минимум 7 кг тротилов еквивалент.

Взривът най-вероятно е задействан от терорист-камикадзе. Бомбата била закрепена за тялото му. Появиха се информации, че е имало и втора експлозия, но до момента те не са потвърдени.

Не се изключва версията самоубийственият атентат да е дело на чеченски сепаратисти, въпреки че все още никой не е поел отговорност за него. Предполага се, че бомбата е внесена отвън, а не е пристигнала с полет.

Една от версиите е, че извършителят е жител на Северен Кавказ. Съобщено бе още, че се издирват трима мъже за подготовката на терористичната атака.

Залите на летището са обхванати от гъст дим. Диспечерите отклоняват пристигащите самолети към другите московски аерогари.

На място веднага са изпратени екипи, разследващи за установяване причините за експлозията. Повишена е сигурността в районите на метрото и на места, където се събират повече хора.

Пътуват и десетки линейки, който обаче са затруднени заради трафика в руската столица. На пострадалите се оказва и помощ на място.

За евакуация на пътниците от терминала служителите са разбили тухлена стена, за да могат да изведат оцелелите.

Премиерът Владимир Путин е бил уведомен за атентата по време на правителствено заседание. Президентът Дмитрий Медведев отложи заминаването си за форума в Давос, предвидено за вторник. Той обеща виновните да бъдат наказани.

Последнот голямо нападение бе през март миналата година. Тогава при две последователни експлозии в московското метро загинаха над 40 души. Взривовете избухнаха сутринта в час пик. Тогава нападенията бяха извършени от чеченци самоубийци.

Горещи телефони, на които може да се получи информация за ситуацията: 8/495/363-61-01 и 8/495/644-40-66

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *