26/04/2024

Пл. Николов: Внезапната смърт на Божинов е политическо убийство!

Илия Божинов почина внезапно и според някои - при съмнителни обстоятелства

“Нищо добро не те чака оттук нататък”, казал президентът Георги Първанов на Илия Божинов след разкритията му, които той направи за Алексей Петров.
Илия Божинов умря много удобно и за Алексей Петров и за президента Първанов. Това е политическо убийство, каза бившият шеф в „Мултигруп“ Пламен Николов по бТВ.

На 16 февруари тази година, ден след като Илия Божинов даде интервю, в което заяви, че Алексей Петров го е заплашвал с убийство, а Първанов го покровителства, лично държавният глава му се обадил по телефона, за да го заплашва, разказа Николов, цитиран от БЛИЦ. Първанов казал, “ Нали се бяхме разбрали да не се раздухва повече тази история, аз изпълних своите ангажименти, ти направи своята политическа формация. Оттук нататък нищо добро не те чака”, според Пламен Николов, който е близък приятел на покойния Божинов.

След това Божинов бил твърде смутен в следващите си изяви, защото бил уплашен.

Според Николов Божинов е починал при мистериозни обстоятелства на 24 август това лято в болницата в Бургас. Като причина за смъртта беше посочен обострен пакреатит, а той от години имаше това заболяване и много добре се грижеше за здравето си. Това е политическо убийство, тази смърт настъпи в много удобно време за Първанов и Алексей Петров, твърди Николов.

Според него върху Илия Божинов е имало натиск и му е било обяснено да не пречи на Алексей Петров да овладее таксиметрова фирма лично от Първанов, когато той е бил председател на БСП.

След като Първанов в качеството си на лидер на партия, включи в делегацията си Алексей Петров при посещение в Китай, Божинов беше обезсърчен. Първанов през 1999 г. превърна такситата 1280 на бившата барета в служба за проследяване на определени лица. Това е важен елемент от една политическа полиция, настоя Николов.

Според него Първанов сега трябва да бъде подложен на импийчмънт заради политическия проект, който ще представи на 11 ноември.

Това, с което се е захванал, е в нарушение на Конституцията, защото там изрично е записано, че държавният глава не може да се занимава с други държавни, обществени и стопански дейности, а Първанов прави това напълно безочливо, коментира още Николов.

Той призна, че се страхува. За 20 години два пъти са разбивали завода ми „Стъклопластик” АД в Кнежа, а за последните 20 дни 3 пъти посягат на собствеността ми, мотивира се Николов.

Пламен Николов беше парламентарен секретар в кабинета на Жан Виденов, но напусна поста си със скандал. След това работи няколко години в „Мултигруп”, където ръководи „Стратегическо и корпоративно планиране“ и стопански звена на компанията. Преди 10 ноември десет години е работил в Института за съвременни социални теории към Секретариата на ЦК на БКП, бил е и преводач към Единния държавен протокол, тоест запознат е с много строго секретни дела. В момента се занимава с частен консултантски бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *