25/04/2024

Пловдив – прародината на гениалната игра шахмат!

Илюмжинов

Коя е родината на гениалната игра шахмат? Оказа се, че отговорът на този въпрос въобще не е ясен, въпреки наложилата се по цял сват версия, че това е Индия.

Напълно възможно е родината на тази игра на игрите да е България и по-конкретно – Пловдив /още подробности – вижте тук/, заяви президентът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов в руския вестник Коммерсант, цитиран от БГНЕС.

Кирсан Илюмжинов, който в края на септември бе преизбран за ръководител на ФИДЕ, съобщава, че миналия месец в България с ръководителите на нашата федерация е обсъждал идеята за провеждане на първа международна конференция на тема история на възникване на шахмата.

На въпрос кому е нужна тази конференция, след като се знае, че произлиза от Индия, Илюмжинов отговаря:

Това е една версия. А вие знаете ли, че в Пловдив са открити древни шахматни фигури? А това е един от най-старите европейски градове. Има и други варианти за това коя е страната – родина на шахмата. Първоначално се говореше за Индия, след това за Персия.

По-миналата година бях в Монголия и техният президент ми показа шахматни дъски, открити при търсенето на гроба  на Чингис хан. Приблизителната им възраст е 3,5 хиляди години, а намерените в Индия са на максумим две хиляди. В Латинска Америка, в Перу също са намерени древни фигури. Как са се озовали там? Така че, като цяло се договорихме да проведем в София конференция, да поканим на нея учени от различни държави и да изясним откъде се е появил шахмата.

В същото интервю Илюмжинов допълва, че спонсори в момента не липсват и
потвърждение за това е била жестоката битка между курорта Албена и норвежкия
град Тромсьо, който спечели правото да организира шахматната Олимпиада 2014.
Норвегия спечелила, след като правителството на скандинавската държава е осигурило 15 млн. евро за провеждане на конференцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *