26/04/2024

Народът харесва все повече Кристалина и все по-малко Бойко

Кристалина Георгиева

Очаквано последните събития в България, с продължаващата колеблива политика на правителството и проекта АБВ на Първанов, който не бил политическа партия, смъкнаха чувствително доверието на обществото към министър-председателя, Народното събрание и президенството.

Това показва допитването на Агенция Галъп интернешънъл, което е извършено от 28 октомври до 4 ноември. Анкетирани са 1009 души над 18 години.

Шефът на Галъп, социологът Първан Симеонов коментира, че публичният образ на Бойко Борисов започва да губи заради скандалите около неговите съпартийци. Доверието към премиера е спаднало от 52% през октомври на 47% през ноември, но въпреки това той си остава вторият по рейтинг политик в държавата.

Най-голямо е доверието към еврокомисаря Кристалина Георгиева – 56%, то се е повишило за един месец със 7%.

Доверието към вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов само за месец е спаднало с 14%. В момента само 41% от българите му вярват. Социолозите обясняват резкия спад в рейтинга на Цветанов именно със скандалите около неговото имотно състояние.

Сред министрите в кабинета най-голямо е одобрението за Росен Плевнелиев, неговият рейтинг е нараснал с 4% и вече е 32%. Чувствително са се повишили рейтингите на Божидар Димитров – с 5% , Трайчо Трайков
– със 7%, Симеон Дянков – с 4%, Аню Ангелов, Сергей Игнатов, Тотю Младенов – с по 3%.

Резултатите от проучването сочат, че ако има избори днес, партия ГЕРБ отново би ги спечелила и то с мнозинство. ГЕРБ си остава първата политическа сила в страната, но доверието към нея е спаднало от 35,2% през октомври на 31,4% през ноември. 38% вярват, че в ГЕРБ има корупция и хора, които преследват лични интереси.

Забелязва се мобилизация на червения електорат, заяви Първан Симеонов. Само за месец доверието към левицата е нараснало с 5% и ако изборите бяха днес, 18% биха гласували за БСП.

С 3% нараства и броят на хората, които не биха гласували.

Рейтингът на президента Георги Първанов през ноември е 41%, а доверието към него е спаднало едва с 1%.

Българите вярват повече на полицията, армията и местната власт, банковата система, отколкото на правителството като институция. Очаквано с най-нисък рейтинг си остава съдът – доверието към българската Темида през този месец е едва 13 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *