25/04/2024

Истина или лъжа: Похапването късно вечер трупа килца?

Кога и колко трябва да спим, за да сме здрави физически и психически, кога трупаме най-много килограми? Чели сте всевъзможни съвети в това направление, но някакси точно при вас тези съвети стават неприложими.

Може би една от причините е, че повечето от тях са измислени, съобщава БТА. Ето някои от утвърдените съвети, на които специалистите препоръчват да НЕ се предоверяваме.

Сънят преди полунощ е най-пълноценен

Нищо подобно! Не времето, по което спим е важно, а качеството на съня и най-вече в дълбоката му фаза. Именно през нея организмът си отпочива пълноценно. Затова е добре тя да е преди три часа след полунощ, защото по-късно започва да действа вътрешният ни будилник.

Лошата светлина разваля зрението

Няма изследвания, които да подкрепят подобна теза. Медиците казват, че очите се уморяват по-лесно, когато четат на слабо осветление, но това не води автоматично до влошаване на зрението.

Яденето късно вечер трупа повече килограми

Все едно е по кое време на деня поемаме храна. Решаващо е общото количество калории за деня да не надвишава определени нива. Ако се храним повече, отколкото изгаряме, организмът просто започва да „складира“ мазнини.

Изправеното седене е добро за гърба

Това твърдение отдавна е отишло в категорията на отречените мъдрости. Канадски учени от университета в Албърта са открили идеалната позиция за седене: при нея гръбначният стълб и бедрата сключват ъгъл от около 135 градуса. Важно е освен това позата на седене да се променя, защото това отпуска мускулите.

Ухапванията от кърлежи стават предимно в гората

Кърлежите не падат от дърветата – противно на широко разпространеното мнение. Те се крият в треви и храсталаци на височина до около метър и чакат да премине топлокръвен организъм, към който да се закачат – например животни или хора. Най-голям е броят на ухапванията от кърлежи в градини и паркове и когато сме на къмпинг.

Лекарствата за деца са добре проверени

Нищо подобно! Само ваксините и медикаментите срещу простудни заболявания са добре изпитани в клинични условия. Това обаче не се отнася до редица препарати за по-редки и сложни заболявания, като например на сърдечно-съдовата система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *