01/12/2020

US военните – с нова инструкция срещу шпионаж заради Есендж

Джулиън Есендж

Армията на САЩ обнови ръководстводството си за борба с шпионажа, действало в продължение на 17 години, след като 90 хиляди секретни документа бяха публикувани в сайта на австралиеца Джулиън Есендж WikiLeaks /още подробности – вижте тук/, съобщи АП, цитирана от нюз.бг

В обновената инструкция е записано, че военнослужещите трябва да уведомят съответните власти, ако подозират, че някой изнася секретна информация към медиите или друго неупълномощено лице.

Освен това ще бъде създадена централизирана система, в която да се подават и
събират подобни сигнали.

В предишното ръководство от войниците се е изисквало войниците да съобщават за случаи на измяна или опити са взлом в автоматизирани системи. От армията на САЩ отрекоха новото издание да има общо с WikiLeaks.

През май 2010 г. бившият анализатор от разузнаването Брадли Манинг беше арестуван заради пускането в публичното пространство на видеоклип, показващ как екипажът на военен хеликоптер убива фоторепортер в Ирак.

По време на чат с бивш хакер Манинг признал за изнасянето на още огромно количество материали, част от които са вече публикувани в WikiLeaks. Сред тях са друго видео от скандалният въздушен удар в афганистанското село Гарани през май 2009г, както и база данни с 500 хил. събития от войната в Ирак между 2004 и 2009г. По думите на разузнавача, в нея има множество данни, сред които и дадените жертви.

Първоначалните данни показваха, че Манинг е предоставил на WikiLeaks около 260 хил. секретни документа, но създателят на сайта Джулиън Есъндж отрече да притежава подобни количества поверителна информация. На 18 октомври се очаква голямо количество документи, свързани с Ирак да бъдат качени на страницата.

Брадли Манинг в момента е подсъдим по обвинение, че е предоставил класифицирана информация на неясно трето лице, което обаче не е чуждо правителство. Освен това разузнавачът ще отговаря за злоупотреба със секретната военна мрежа SIPR, от която са били свалени поне 150 хил. документа.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *