26/04/2024

US военните – с нова инструкция срещу шпионаж заради Есендж

Джулиън Есендж

Армията на САЩ обнови ръководстводството си за борба с шпионажа, действало в продължение на 17 години, след като 90 хиляди секретни документа бяха публикувани в сайта на австралиеца Джулиън Есендж WikiLeaks /още подробности – вижте тук/, съобщи АП, цитирана от нюз.бг

В обновената инструкция е записано, че военнослужещите трябва да уведомят съответните власти, ако подозират, че някой изнася секретна информация към медиите или друго неупълномощено лице.

Освен това ще бъде създадена централизирана система, в която да се подават и
събират подобни сигнали.

В предишното ръководство от войниците се е изисквало войниците да съобщават за случаи на измяна или опити са взлом в автоматизирани системи. От армията на САЩ отрекоха новото издание да има общо с WikiLeaks.

През май 2010 г. бившият анализатор от разузнаването Брадли Манинг беше арестуван заради пускането в публичното пространство на видеоклип, показващ как екипажът на военен хеликоптер убива фоторепортер в Ирак.

По време на чат с бивш хакер Манинг признал за изнасянето на още огромно количество материали, част от които са вече публикувани в WikiLeaks. Сред тях са друго видео от скандалният въздушен удар в афганистанското село Гарани през май 2009г, както и база данни с 500 хил. събития от войната в Ирак между 2004 и 2009г. По думите на разузнавача, в нея има множество данни, сред които и дадените жертви.

Първоначалните данни показваха, че Манинг е предоставил на WikiLeaks около 260 хил. секретни документа, но създателят на сайта Джулиън Есъндж отрече да притежава подобни количества поверителна информация. На 18 октомври се очаква голямо количество документи, свързани с Ирак да бъдат качени на страницата.

Брадли Манинг в момента е подсъдим по обвинение, че е предоставил класифицирана информация на неясно трето лице, което обаче не е чуждо правителство. Освен това разузнавачът ще отговаря за злоупотреба със секретната военна мрежа SIPR, от която са били свалени поне 150 хил. документа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *