29/03/2024

Мощни бури връхлетяха Западна Европа

Най-тежката буря от 10 години  насам връхлетя Великобритания с ветрове със скорост над 130 км/ч.

Отменят се полети, има опасност от наводнения, едно дете е изчезнало. Ураган остави над 20 000 домакинства във Франция без ток. Буря има и в Холандия.

Метеоролозите във Великобритания препоръчаха на милиони британци да не тръгват на път заради мощната буря.

Стихията парализира железопътното движение в югозападната част на страната, предадоха световните агенции.

Много местни фериботни компании обявяват, че ще прекратят работата си до 9 часа сутринта местно време.

Лондонското летище „Хийтроу“ очаква да бъдат отменени около 30 полета. Влакът под Ламанша не можеше да се движи до 7 часа местно време тази сутрин.

7000 домакинства останаха без електричество. Изкоренени са много дървета.

Излязаха се проилвни дъждове и има опасност от наводнения.
Момче на 14 години е обявено за изчезнало, след като вълните са го отнесли от плаж в Съсекс.

Метеорологичната служба издаде предупреждение за тревога с оранжев код (предпоследното ниво) в южната част на Великобритания.

Бурята беше кръстена на Св. Юда Тадей, покровител на загубените каузи, чийто празник западните християни честват днес, на 28 октомври.

Вижте снимки от бурята в Европа>>

Първата буря за есента се насочи към Северозападна Франция, където френската метеорологична служба очаква ветровете да достигат 120-130 км в час. Тя вече остави без електричество около 15 000 домакинства в департамента Финистер и 8000 в Кот д`Армор на остров Уесан, съобщи електрическата компания Електрисите дьо Франс.

В северните и западните провинции на Холандия също е обявен оранжев код за опасни метеорологични условия. Очаква се силната буря да достигне страната до няколко часа. Скоростта на вятъра там може да достигне 120 км/ч-140 км/ч. Властите призоваха шофьорите да бъдат изключително внимателни по пътищата. Заради силния вятър има опасност от падане на дървета и пътни знаци.

Амстердамското летище „Схипхол“ отмени 42 полета. На пътниците се препоръчва да проверяват информацията за полетите, преди да се отправят към летището.

Датската метеорологична служба също издаде предупреждения заради ураганни ветрове, очаквани в някои части на страната, както и за покачване на водите в други.

И в Швеция бяха издадени подобни предупреждения. Там се очаква буреносните ветрове да атакуват в понеделник вечерта в южните и западните части на страната. Във вторник и сряда бурята ще се премества бавно към северната част на Швеция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *