19/04/2024

Спокойно лакомници: От картофите не се пълнее!

От деца са ни набивали в главите, че от картофите се трупат доста излишни килца. Истината обаче съвсем не е такава, твърди германският професор – специалист по хрененето Детлеф Папе.

Според професора картофите имат голям хранителен обем. Това означава, че можем да поемаме големи количества, без да увеличаваме калориите прекалено силно. Картофите запълват стомаха и поддържат чувство на заситеност в продължение на часове.

Дргата заблуда според Папе, е че плодовете винаги са полезни. Но и това не е съвсем вярно. Те, разбира се, са източник на много витамини, но плодовете, поети в грешен момент, могат да унищожат ефекта от всяка диета.

Затова онези, които искат да отслабнат, не бива да ядат плодове вечер, тъй като плодовата захар постоянно стимулира производството на инсулин в кръвта, а той пък спира разграждането на мазнините през нощта.

Продуктите лайт – с ниски калории,  са полезни за фигурата. И това твърдение е със съмнителна стойност, защото често пъти в тези продукти е редуцирана само мазнината, но не и други вредни съставки, например захарта. Освен това човек яде повече от тези продукти, защото си въобразява, че те не товарят калорийния баланс.

Радост вкъщи:  От пържените картофи не се дебелее. Те са напълно редовна храна, още повече, че скорбялата в тях е свързана с мазнината, а това предизвиква значително по-слаба инсулинова реакция в организма, отколкото например черният пълнозърнест хляб. Разбира се, трябва да се предпочитат картофи, печени на фурна, пред пържените във фритюрник.

Постите въобще не помагат за стопяване на килограми. При оздравителнотото постене организмът не приема никакви други хранителни вещества, освен течности, а това го поставя в ситуация на изключителен стрес.

След два дни постене се изчерпват всички запаси на захар в организма – от този момент нататък постенето води до топене на мускулната маса, а това е изключително погрешно, тъй като именно мускулите са нужни за топене на мазнините. Ползата от постенето според проф. Папе не е доказана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *