20/04/2024

На многая лета без гайлета и с много дебели каймета!

Влдиката на Велико Търново Григорий

На многая лета без гайлета и с много дебели каймета! Тази остроумна благословия на владиката на Велико Търново Григорий сгря сърцата и изтръгна усмивките на събралото се множество за откриването на новата учебна година на университета в старопрестолния град.

Митрополитът търновски обаче не спря до тук. Той пожела Бородица да изтрива сълзите на студентите, когато преподавателите им установят, че не са добре подготвени. И да им дава сили да си изкарват изпитите.

Пожела им след като се дипломирът до датакава степен да разгърнат собствения си бизнес, че да преуспяват и да намират пазари дори в Китай и да докарват от там печалби по българските земи. Така чрез успехите и мъдростта на Великотърновския университет да има добро съжителство между народите, пожела още митрополитът.

А пожеланието или по-скоро – благословията му: На многая лета, без гайлета и с много дебели каймета!направо взриви от възторг ималите късмета да са сред благословените. Дай Боже – за цяла България!

Колко прости се оказват нещата: Повечето от източно-православните свещеници сякаш не стъпват по земята – до толкова са откъснати думите и ритуалите им в чест на Господ, че  хората дошли на литургиите, често се чувстват като наказани. И не веднъж присъствието на такива ритуали направо ги е изтощавало.

Единствено ангелогласните песнопения спасяват донакъде нещата.

Посредниците между хората и Бога могат да бъдат по-човечни, по-съвременни, със сигурност Бог няма да се разсърди – той ни разбира, още преди да сме произнесли думата!Така хората в храмовете ще стават все повече. Но не е въпросът в многолюдието, а в това, че и двама миряни да с в църквата, със сигурност ще намерят утеха и упование при дрого пведение на свещениците.

Но как да стане това, като а’ някой поп се е отклонил от закостенелия стар и вече – непонятен за съвременния човек ритуал, а’ началникът му в расо му е оскубал брадата!…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *