29/03/2024

Джиесемите и банкоматите гъмжат от опасни микроби

Теоретично май няма човек, който да не е наясно с факта, че телата ни всеки ден се намират под обсадата на милиарди бактерии. Някои от тях са много опасни. Но сякаш сме всикнали с този факт и правим малко, за да помагаме на тялото с в това обкръжение. Ще се изненадате обаче къде точно микробите се чувстват най-добре и се размножават с бясна скорост.

До 72 часа попадналите в грима микроорганизми се размножават до степен, в която нанасянето му върху лицето може да причини инфекция. Бактериите се развиват при влажни условия, затова избягвайте да държите грима си близо до мивката, съветва puls.bg.

Препоръчително е и да избягвате поставянето на спирала за очи в движение, тъй като с нея лесно може да нараните роговицата, което при наличието на бактерии в консистенцията й може да доведе до инфекция.

Не бива да се пренебрегва съветът козметиката да се подновява на определен
интервал от време. Спиралата за очи, например, се ползва до 6 месеца след
отварянето й. Срокът за почистващите лосиони, фон дьо тен и овлажнители за лице е осем месеца, за пудрата, червилото и гланца за устни – до една година, а
моливите за устни трябва да се изхвърлят на 18-ия месец.

Въздухът, който затоплят сешоарите за ръце, е който дишаме, т.е. в него се съдържат бактерии и вируси. В действителност струята от машината разпръсква тези вредни микроорганизми по ръцете и помещението. Допълнително топлината създава благоприятни условия за виталността им. Попадайки върху кожата ни те са напълно готови да действат…

Бактериите, които се намират на мобилните телефони са повече от тези на
тоалетната чиния, от изтривалката за крака или от дръжката на вратата.
Специалисти твърдят, че топлината, която генерира телефонът, създава благоприятна среда за развитие на всички бактерии, които се намират по кожата ни и попадат върху него.

В тази група влиза златистият стафилокок Staphylococcus aureus, който причинява едни от най-тежките инфекции. Попаднал на кожата на лицето може
да предизвика тежко акне, както и да стане причина за други кожни проблеми като пъпки, циреи и заболявания като пневмония, менингит и др.

Банкоматите
са апарати, до които ежедневно се допират хиляди хора и рядко се
поддържат чисти. Грипните вируси могат да живеят върху даден предмет 24 часа, включително и върху машината за пари. Някои бактерии като метицилин-резистентния стафилокок ауреус и клостридиум дифициле могат да оцелеят върху повърхността и цял месец. Ето защо е препоръчително, не само когато пипате банкноти, но и банкомат, да измивате грижливо ръцете си.

Почти при една трета от домакинствата по душовете се развива микобактериум
авиум, микроорганизъм, който може да доведе до тежки белодробни заболявания като туберкулоза. За да се предпазите от тях, специалистите съветват преди да застанете под душа, да оставите водата да тече за половин минута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *