19/04/2024

Клиника на ужасите: Алчни хирурзи режели за щяло и нещяло

Алчността за все повече и повече пари на главен хирург станала причина той да реже пациенти за щяло и нещяло, дори когато е нямало нужда.

Пиер Паоло Брега Масоне, главен хирург в отделението по гръдна хирургия на
частната клиника Санта Рита в Милано, извършил ненужни операции на 86 души, само за да извлече финансова и професионална облага, предаде БТА.

Той извършвал и по-сложни операции, когато това не било необходимо, за да може после средствата, вложени в тях, да му бъдат възстановени от италианската здравна система. В някои от случаите хирургът причинил ненужни страдания на болни в терминален стадий. В други случаи той нанесъл на пациентите трайни физически травми.

На жена с бучка в гърдата ненужно била ампутирана цялата гърда. Мъж с плеврит пък загубил единия си бял дроб. Смъртта на няколко пациенти в клиниката също се смята за съмнителна.

Обвинението беше поискало хирургът да бъде осъден на 21 години затвор, но в крайна сметка получи 15-годишна присъда.

Обвиненията срещу хирурга варираха от измами на здравната система до убийства, при които е била проявена и жестокост. Двама от асистентите на хирурга получиха присъди от 10 и 6 години затвор. Петима други лекари от клиниката бяха наказани с присъди, вариращи между година и половина и 3 години затвор.

Масоне и двамата негови асистенти освен това трябва да изплатят между 50 000 и 80 000 евро обезщетения на около 40 пациенти на клиниката и 90 000 евро на
областните власти и на италианската здравна система.

Заради скандала клиниката, в която работеше Масоне, беше наречена от италианците „клиника на ужасите“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *