17/06/2024

Закоравели клишета създават фалшиви правила при храненето

Някои от широко разпространените правила за различните храни  нямат никакво основание. Предавани от уста на уста обаче или тиражирани от медиите, те са придобили широка популярност. Ето и някои от най-нелепите:

– Когато млякото има син оттетък, нещо с него не е наред.

В действителност е точно обратното – това мляко е най-полезно. В него има нисък процент мазнини и по-малко холестерол. В обезмасленото мляко се съдържа по-малко количество витамин А, но белтъчините са толкова, колкото в другите видове мляко.

– В млякото добавят консерванти за удължаване срока на годност.

Това не е така. Тайната е в прилагането на високотемпературни технологии. Млякото буквално за секунди се нагрява до 135 градуса, а след това бързо се охлажда. Вредните бактерии загиват, а витамините остават. Това мляко може да се съхранява отворено в хладилник до 4 дни.

– За да изчистим водата от микроби е достатъчно да я преварим.

Това не е вярно. Преваряването на водата не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, хербицидите, нитратите, фенола и нефтените продукти. Освен това по стените на чайника след преваряването на водата остават полезните соли на калция и магнезия.

– Консервите не са полезни за здравето.

По отношение на месните консерви това е така, но при рибните – не съвсем. При изготвянето на консервите след продължителна термична обработка дори по-едрите кости стават по-меки и могат да се ядат. По този начин се приема повече калций.

– Не трябва да се плува след ядене.

Този мит се е появил преди половин век, когато американският Червен кръст е публикувал инструкция за спасяването на живота, в която се твърди, че този, който се хвърля във водата веднага след ядене, е заплашен от спазми в стомаха.

Много спортисти днес твърдят, че по време на тренировките плуват на дълги дистанции веднага след ядене.

Източник: dieti.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *