26/04/2024

Медведев изгони кмета на Москва Юрий Лужков

Лужков наистина има за какво да съжалява

Президентът на Русия Дмитрий Медведев  подписа указ за уволнението на кмета на Москва Юрий Лужков, съобщи БиБиСи, като се позова на руски медии. В документа се посочва, че градоначалникът е изгубил доверието на руския президент. Указът влиза в сила от датата на подписването му.

За временно изпълняващ длъжността на кмет на Москва е назначен първият заместник-кмет Владимир Ресин. Той е на 74 години, заемал е поста вицепремиер, а в московската община работи от 2000 г., като  отговаря за архитектурата, строителството и градоустройството на столицата.

Мандатът на Лужков изтичаше през лятото на 2012 г. Московският кмет е със статут на губернатор и поради тази причина, според руската конституция, президентът има право да го отстранява или назначава на поста, без преди това да са проведени избори.

Лужков е разбрал за уволнението си, малко след като е пристигнал на работното си място. Не е предвидена среща между президента и уволнения кмет.

В последните седмици 74-годишният Лужков, който управлява столицата Москва от 1992 г., беше подложен на силни критики. В руските медии се засилиха спекулациите, че до началото на 2011 г. Кремъл ще смени всички неудобни кметове или губернатори, за да може да получи контрол над цялата изпълнителна власт.

Кметът на Москва се оказа в центъра на скандал, след като федерален канал излъчи документален филм с обвинения към кмета и неговото обкръжение за корупция и злоупотреби.

Преди около седмица Лужков излезе в едноседмичен отпуск и замина за Австрия. Това още повече засили съмненията, че съвсем скоро той ще се оттегли от заемания пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *