20/04/2024

Изгоненият кмет на Москва: Няма демокрация в Русия!

Прогоненият от руския плезидент Дмитрий Медведев кмет на Москва Юрий Лужков смята, че са го уволнили, защото отправил остри критики за липсата на каквато и да е демокрация Русия. Той открито заявил, че президентът Медведев е наложил цензура.

Тази позиция на бившия кемт била публикувана в сайта на опозиционния
седмичник „Ню таймс“, съобщава АФП. Близките на Лужков са убедени, че отстраняването му от поста е реакция на това писмо, пише изданието.

Писмо с тези критики е било предадено на Сергей Наришкин, шеф на резидентската
администрация, вечерта в понеделник, преди Лужков да бъде уволнен от държавния глава.

Президентът Медведев посочи като мотив, че вече няма доверие на московския кмет. Подобна формулировка се използва за пръв път при уволняване на ръководител на регион от федерацията, допълва АФП.

В писмото си Лужков припомня, че предложил в телевизионно предавне връщане към преките избори на регионални лидери, сега назначавани от Кремъл. На следващия ден Медведев заявил: „Който не е съгласен, нека си отива“.

След тази реакци Лужков дошъл при президента с молба за оставка, но тя не била приета, нито прочетена.

Според Лажков обаче по-ключов детайл от писмото му е ,че в Русия хората се страхуват да изказват мнението си така, както е било през 1937 г. , когато сталинските репресии в Съветския съюз придобиват чудовищни размери.

„Щом държавното ръководство само поддържа този страх, лесно е да стигнем до положение, при което в страната има само един ръководител, чиито думи се изсичат върху гранит и който трябва да бъде следван във всичко, при това безпрекословно“, пише бившият кмет на Москва.

„Как да съпоставим това с вашите призиви за „развитие на демокрацията?“, пита още той в своето послание до Медведев. Лужков твърди, че предаване на московска телевизия в негова подкрепа било спряно от ефир. Това не е нищо друго, освен цензура!, коментира бившият кмет на Москва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *