18/04/2024

Протестиращи срещу корупцията обсадиха двореца на Дилма Русеф

Розовият период на Дилма свърши

Вълна от демонстрации срещу корупцията в държавните органи заля Бразилия. Масови митинги и протести имаше в 25 града от 18 щата, включително столицата Бразилия и мегаполисите Сао Пауло и Рио де Жанейро.Близо 10 хиляди души протестираха пред сградите на парламента и президентския дворец. Основните им искания са да бъде сложен край на корупцията във федералната изпълнителна власт, да бъде отменено тайното гласуване в парламента и да се засили контролът върху дейността на съдилищата.

Демонстрантите бяха понесли стотици метли и бърсалки – символ на желанието „да се измие ликът на държавата от корупционната мръсотия“.

Корупционни скандали разтърсват един след друг правителството на президента Дилма Русеф, която встъпи в длъжност на 1 януари тази година. Заради разкрития вече петима министри бяха принудени да напуснат постовете си.

Особено шумни бяха скандалите в министерствата на транспорта и на туризма заради подкупи, вземани по време на търгове по държавни поръчки. Установено бе и разграбване на средства от целеви програми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *