25/04/2024

Деца в българските сиропиталища мрат като мухи без да видят доктор!

Близо 240 деца са умрели в сиропиталищата за деца с увреждания. Тази стряскаща статистика извади на светло Българският хелзнгски комитет. Нека си припомним каква вълна от гняв и възмущение заля България през септември 2007 г., когато Би Би Си излъчи филма „Изоставените деца на България“ на режисьорката Кейт Блюет. Второто заглавие на филма за децата от Могилино беше „Неподправеният ужас“.

И като се почнаха едни протести, едни изявления на една държава, току-що влязла в ЕС! Вместо държавата / тогава нямаше криза, пари бол/  да си плюе на ръцете и да реши проблема. Не е никак чудно обаче,  че не го направи. На българските правителства не им пука нито за здравите, нито за болните поданици на тези държава… Сега пак мачкат народа като се оправдават с кризата.

За сметка на това телевизиите яхнаха проблема, с цел да си качат рейтинга. Дрънкат по тънката струна благотворителност. И като едни истински професионалисти крият комерсиалните си цели. Макар че те лъсват с всичка сила, когато тръгнат рекламите по време, в кето заради благотворителните спектакли пред телевизорите се чучват над 1 милион потенцилни купувачи на рекламираните стоки… А при такава аудитория, чената на рекламата хвръква до небесата!

Така е, когато който трябва не си върши работата…Единственият кяр от този вид морална порнография е, че все остава по нещичко и за децата.

Според преценка на защитниците на правата на човека три четвърти от тези смъртни случаи са могли да бъдат предотвратени. Близо 150 от децата са умрели в домовете, а това означава, че никой не си е мръднал пръста да ги закара при по-високо квлафицирани специалсти в болниците.

Сега благдарение на Българския хелзингски комитет са започнали разследвания на 166 от тези подозрителни смъртни случаи. Трудно е да се предвиди резултатът от тези дсъдебни производства – българската Темида е дказала отдавна, че си има много „оригинално“ мнение по много от мръсните казуси в тая държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *