26/04/2024

Скали падат от тепетата в Пловдив, заплашват хора и къщи

Джендем тепе

Тепетата на Пловдив вече не издържат на напора на времето и започнаха да се разрушават. Петдесет тона скали се изсипаха тази зима от Джендем тепе – Младежкия хълм, и само с Божията помощ през февруари 2010 г. не загина и не пострада никой. Активирани свлачища и в момента са заплаха за преминаващите, както и за къщите около хълмовете.

Кметицата на район Централен Райна Петрова от две години насам алармира за този проблем. Но поради сложните взаимоотношения между нея и голямата община, пари за укрепване на тепетата все не се намираха дори, когато кризата още не беше ни полазила. Петрова е от ГЕРБ, а кметът Славчо Атанасов – от ВМРО – вече с добавката НИЕ. А тези две политически формации люто се изпокараха още в началото на мандата и Пловдив започна да си пати от това.

Трябваше да се изсипят 50 тона скали, за да си мръднат пръста общинските власти. Кметството изготви два проекта за укрепването на рискови места по хълмовете, но за реализирането им отново няма достатъчно средства в общинския бюджет.

Еколозите в Общината са набелязали като най-рискови три участъка по пловдивските хълмове, които спешно трябва да се укрепят. Това са скалите на Сахаттепе, на Бунарджика и южната част на Трихълмието, под което минава един от най-натоварените булеварди в града.

Само за тези три участъка са необходими общо 317 000 лв. Проектът включва изграждане на козирки, бетонови подложки, насипи с уплътняване на пластовете, армирани колони. На по-недостъпните места е предвидено да се правят сондажи и бетонови фуги.

Специалисти доказаха, че свлачища опасно дремят на тепето в южната част на Тунела под къщата с кулата над ул. „Д-р Вълкович“ 15 и 17, уточни шефът на дирекция „Евроинтеграция“ Петър Антонов, цитиран от в. „Марица“. Укрепване на скалите в тази част на Трихълмието е правено преди години, но явно сиенитът отново е поддал.

Според проекта от миналата година за изграждане на стоманено-бетонена стена са нужни 226 000 лева, каза Антонов. От укрепване се нуждаят скалите откъм ул. „Дондуков“ на Сахаттепе, точно над центъра за обучение по гражданска защита.

Търкалят се камъни от Бунарджика, на ул. „Поп Харитон“ 2 и 4. Там трябва да се построи нова подпорна стена с парапет и път, което ще струва минимум 70 000 лева. Целият проект е за 468 000 лева, бил е внесен в МРРБ, но не е одобрен, обясни Петър Антонов.

Главният еколог на Пловдив Христо Минков посочва още три опасни зони – на Младежкия хълм в близост с детската железница и от южната част на тепето, а също така на Бунарджика над водното огледало с мечката, което отдавна е пресъхнало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *