20/04/2024

След тежката грипна епидемия – иде ли нова вирусна вълна?

Специалистите са единодушни, че грипната епидемия тази година е преминала тежко. В пиковия период – към края на януари, болните са достигнали 260 000 души. Болните са почти колкото миналата година, когато за първи път се развилня свинският грип.

Грипната епидемия е отменена във всички райони на страната. Рязко е намалял и броят на болните през изминалата седмица. Топлото време обаче крие опасност от втора вълна на болестта.

През последната седмица обаче, времето е необичайно топло. Хората контактуват повече и това улеснява разпространението на вирусите. Възможна ли е втора вълна от свински грип?

„Поне засега нямаме никакви основания да очакваме някаква втора вълна, няма зараждане на такава вълна в Западна Европа, от където по принцип започва разпространението на грипа“, обясни националният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.

Това обаче не означава, че няма да ни сполетят друг тип вируси. Именно те са на ред – от март нататък. Ще ги разпознаем по упоритата кашлица, не са изключени и възпаления на ушите, особено при децата. Като цяло обаче протичат леко и никога не достигат стойности на заболеваемост като свинския грип. Ако усетим, че сме ги пипнали е добре да си стоим вкъщи и да слушаме лекаря си.

„Възрастните хора не трябва да обикалят по промоции и прочее чудеса, по транспорти като отвързани. Да стоят вкъщи, защото те може дори да умрат от грип“, съветва общопрактикуващият лекар д-р Димитър Заеков.

Трябва да внимаваме и с купуването на храна, която се предлага навън, особено ако температурите са по-високи.

„Хората продължават да си купуват и прясно мляко от неизвестен източник в неизвестно колко чисти бутилки, яйца и някои местни продукти, които са много рискови“, смята д-р Ангел Кунчев.

bTV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *