30/03/2023

15 ранени, 25 арестувани в София, протестите продължават

При протестите снощи срещу високите цени на електроенергията и монополите в столицата се стигна до тежки сблъсъци между полицията и част от протестиращите. 15 души бяха ранени, 25 – задържани, съобщи МВР.

Пострадалите

По последна информация на Столичната дирекция на вътрешните работи сред 15-те пострадали има един служител на МВР, както и 16-годишно непълнолетно момче, предаде „Фокус“. Сред пострадалите е и една жена, която е останала за наблюдение в болнично заведение със съмнения за счупвания. Останалите са били само прегледани.

Девет са лицата, които са потърсили лекарска помощ, от които, по-голямата част, са пострадали от хвърлени предмети от „протестиращи“ провокатори. Друга част са пострадали, когато са отблъсквани нападателите, опитващи се да пробият кордона на полицейските служители, обясни директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов по БНР.

 Задържаните

25 души са задържани за срок от 24 часа, сред тях е имало и четирима непълнолетни, които са били освободени още до края на вчерашния ден.

За съжаление, въпреки призивите от хората да не се подават на провокация, част от протестиращите не ги послушаха. Това са лица, които виждаме при много от протестите, които подстрекават и подбуждат към неподчинение и агресивни действия спрямо полицията и спрямо всичко останало.

Това каза старши комисар Валери Йорданов.

21 задържани са в ареста за 24 часа. Директорът на СДВР обясни, че характерно за подстрекателите е да използват за прикритие големите тълпи. Йорданов призова да не се обръща полицията в основно действащо лице в този протест. Това са хора, на които е вменено от закона да опазват обществения ред, добави той.

От СДВР посочиха, че ще предприемат всички необходими мерки, за да не се стигне до сблъсъци по време и на днешния протест в столицата срещу монополите.

Полиция vs. протестиращи

„Сблъсъкът не беше между две страни, защото и протестиращите, и полицаите са потърпевши от високите цени. Полицията не може да ограничи правото на хората да се придвижват от една до друга точка… Както всеки път в подобни ситуации полицията се превръща в една изкупителна жертва и главно действащо лице в театър, в който тя играе второстепенна роля, доколко може опазването на общественият ред да се нарече така”, каза по ТВ7 старши комисар Йорданов.

„Вчера предложих на министъра и той го прие, полицаите да не бъдат въоръжени с огнестрелни оръжия, а единствено с помощни средства – палки, каски, бронежилетки и друго такова оборудване”, обясни той.

http://dnes.dir.bg/news/antimonopolnite-protesti-13151232

Снимката е на БГНЕС

(Visited 140 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *