23/04/2024

Убийците на Борилски – в затвора след 10-годишна съдебна сага

Зверски убитият в Париж Мартин Борилски

10-годишната съдебна сага с безмилостното убийство на българския студент Мартин Борилски в Париж приключи, след като Върховният касационен съд потвърди осъдителните присъди на двамата убийци по делото.

Делото предизвика международен скандал, след като първоначално съдът във Велико Търново обяви и двамата обвиняеми за невинни. Намеси се дори посланъкт на Франция, тъй като направеното в Париж разследване по категоричен начин доказваше, че Мартин е убит от Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Желязков получава 19 години затвор, а Стоян Стоичков – 17, предаде БНР.

В началото на годината Великотърновският съд определи Георги Желязков и Стоян Стоичков за виновни за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж. Родителите на убитото момче обаче искаха доживотни присъди и за двамата.

Мартин Борилски бе убит на 18 юли 2000 г. във Франция
Делото се гледа за втори път от Върховния касационен съд, след като първия път бе върнато.

Според висшите магистрати по-долната инстанция е приела, че фаталните събития са се разиграли между Стоичков, Желязков и Борилски, а тезата за агресия е защитна позиция на подсъдимите.

Върховният касационен съд отчита, че правилно са оценени действията на Желязков с корист – в морален и материален план, а на Стоичков – „да помогне на лидера си“. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *