26/04/2024

Хотел – рушвет, хотел – подкуп! И после токът по морето да не спира!

На самия връх на сезона морето само дето не поднася рибата сготвена при тази температура на водата от над 30 градуса. А почиващите само дето не се отскубнали главите на хотелиерите и даващите квартири за принудителната дискотека, в която са принудени да играят. А именно тука има ток, там нема. Сега ще дойде и ще светне, но може и да не светне…

На някой трябва да му отрежат скалпа за този резил без съд и присъда. Няма какво да се оправдават енергетиците с прекомерната консумация на ток. Лято е и климатиците се включват повсеместно и съвсем не за първо лято по това време.

Проблемът отново е свързан с корупцията в космически размери по нашите земи. Малко след 2000-а година, когато започна бумът на строителството по Черноморието и тоталното заливане на дюните с бетон, беше ясно , че нито електропреносната, нито водопроводната, нито канализационната система, още по-малко пък  пречиствателните станции, могат да понесат такова залпово потребление.

Имаше някакви нормативи, които правеха трудно узаконяването на новото строителство заради включването в ел.захранването. Но и на това се намираше колая. Срещу подкуп от 50-100 хиляди лева електриката гарантирано стигаше до твоето хотелче. Това не е хипотеза. Това е факт,  за който си признават на маса напористи хотелиери.

И като се започна – хотел – рушвет, хотел, рушвет, хотел – рушвет… Най-напред към общините, после към енергото, после към ВиК… Инвеститорите бързаха час по-скоро да започнат да приемат туристи, да си избият капиталовложенията и милионери да стават.

На енергетиците малко им дремеше за бомбата със закъснител, която зареждаха заедно с инвеститорите – нали и те деца хранят?! Така напълно закономерно и предвидимо започна да спира тока точно, когато курортите се пръскат по шевовете от почиващи. Така започнаха да изригват лайна по плажовете, защото пречиствателните станции не са изчислени за толкова много задници. Така Черноморието се превърна в джунгла от бетон – тип социалистическо панелно гето и рано или късно ще се стигне до събаряне на хотели.

Лошото е, че едни вземат рушветите и си оправят временно живота, всички останали  губим.  И то, както върви, губим необратимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *