25/04/2024

Касим Дал: Примерът на Доган е най-лошото, което се случи на ДПС!

Касим Дал

Касим Дал, сочен до неотдавна за втория човек в ДПС, подаде оставка от оперативното ръководство на партията.

Дългогодишният зам.- председател на ДПС, който от създаването на партията е смятан за силно приближен до лидера Ахмед Доган, вчера е депозирал оставката си от Централното оперативно бюро (ЦОБ).

„Напускам само оперативното бюро“, беше лаконичният коментар на самия Дал.

Допреди минути и членовете ръководния орган не знаеха за това негово решение. След като в кулоарите на Народното събрание се появи такава информация, те направиха проверка в партийната централа и потвърдиха слуховете.

По тяхна информация Дал е изпратил и обръщение до областните структури на ДПС. Съпартийците му обаче не знаеха какво съдържа това послание.

Макар и изненадани, високопоставени политици в ДПС коментираха, че оставката на Дал е била въпрос на време. Те припомниха, че на практика Дал остана в изолация, а и е отправял забележки към зам.-председателите Лютви Местан, Христо Бисеров, Камен Костадинов и други от ръководството.

Дал остава в Централния съвет на ДПС – разширеното партийно ръководство, както и народен представител.

От основаването на ДПС Дал отговаря за структурите на партията. Той е сочен и за един от малцината, които осигуряват стабилната електорална подкрепа през годините. По неофициална информация той е човекът, който знае всеки глас, с който партията разполага по места.

В началото на 2010 г. ресорът му беше даден на Рушен Риза, който се смята за приближен до Дал. В ДПС обаче има и мнения, че без личното участие на Дал подготовката за изборите ще е доста затруднена. В движението напомнят, че отношенията между Доган и Касим Дал са изострени от доста време.

Политици смятат, че напускането му може да е „част от играта“ на Касим Дал – на предстоящите местни и президентски избори партията да не успее да повтори успехите си и тогава Дал „да се върне на бял кон“. Преобладаващото мнение е, че Дал няма да напусне ДПС, нито ще работи за разцеплението на партията или за собствена формация. Най-сериозните му опоненти обаче го обвиняват, че намеренията му са точно такива. Помолен да коментира такива твърдения, той каза само „Не. Напускам само ЦОБ“.

Последния път за сериозно напрежение в структурите на ДПС се заговори, след като миналата есен турският премиер Реджеп Ердоган посети България. Изненадващо, той се срещна не с Доган, а с Дал. Основната версия на ръководството на ДПС тогава беше, че срещата е отпаднала, след като от делегацията на Ердоган се обадили, че нямат време.

Неофициално обаче се заговори, че турският премиер е предпочел да разговаря с Дал. По информация на „Дневник“ от присъствали на срещата от турска страна, Ердоган е заявил недвусмислено, че не желае вече да поддръжа контакти с Доган. Касим Дал е човекът, който държи връзките с изселническите организации.

По-късно днес Дал разпространи и обръщение до структурите на ДПС, в което заявява, че в последната година партията е изпаднала в тежък вътрешнопартиен колапс и небивала изолация. „Основното ми обвинение е главно към председателя на партията, имайки предвид неговите действия и главно бездействия“, се казва още в обръщението. В него бившият зам.-председател на ДПС изрично посочва, че „няма амбиции към лидерското място в ДПС“, както и че няма намерение нито да разцепва партията, нито да прави нова алтернативна формация.

В обръщението до местните структури на ДПС Дал заявява още: „Примерът, който получихме от човека на най-висок пост в партията да се използват безскрупулно властта и хората като употребени салфетки е най-лошото, което можеше да се случи на ДПС“, съобщи Капитал.

capital.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *