29/03/2024

Голяма Богородица е! Нека Божията Майка закриля всички човеци!

И източно-православните, и католическите християни  честват днес Успение (заспиване) на пресвета Богородица. Това е един от 12-те велики християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук идва и думата „успение“ – заспиване. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ? съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при Себе Си в своето Царство, за да царува вечно с Него. Последното ? желание е да види светите апостоли заедно.

По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ? в Иерусалим. Три дни след това сам Исус Христос, в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък.

Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред Светицата и закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ?. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“ В памет на явяването ? пред апостолите Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигне на хляба“.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка. След тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените раздават за здраве и за починалите. Селищата с църкви, носещи името „Успение на Пресвета Богородица“, имат храмови празници.

В християнския богослужебен календар празниците, посветени на Богородица заемат важно място, те са част от т.нар. 12 големи празници. Някои от тях не са специално посветени на Богородица като „Рождество Христово“ (25 декември), отчасти „Богоявление“ (25 март). Три обаче са строго свързани с Мария – „Рождество Богородично“ (8 септември), „Въведение Богородично“(Ден на християнското семейство – 21 ноември) и „Успение Богородично“ (15 август).

Раздават се, предварително осветени в църква, от първите плодове за сезона – грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за „Бог да прости умрелите“. За здраве се колят курбани и се правят сборове, обикновено, където св.Богородица е патрон на местната църква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *