25/04/2024

Общината е свила от пловдивчани 13 млн. лева повече за такса смет

Средно с по 48 лева е ощетен всеки един данъкоплатец в Пловдив , било той физическо или юридичско лице с такса смет за 2009 годиа. А неправомерно събраните средства са в размер на близо 13 милиона лева, съобщи общинският съветник от ДЕР и бизнесмен Любозар Фратев.

Според един от адвокатите по иска – Евелина Божикова, цялото решение на Общинския съвет е отменено като незаконосъобразно и то по всички пунктове на жалбата. Тя уточни, че съдът не само приема, че таксата трябва да се определя в зависимост от количеството отпадъци, а не върху данъчната оценка на имота, но категорично е отсъдил , че общината няма право да взима повече пари за такса смет на юридическите лица и бизнеса.

Според решението на съда пада и цялата план-сметка на общината в размер на 32 милиона лева, приета на 22 януари 2009 г. Причината е, че в нея са включени такива обекти, като изграждане на инсенератора за изгаряне на болнични отпадъци, както и извозването на строителните отпадъци за сметка на такса битови отпадъци . В хода на делото е установено дублиране на количествата боклук при извозването им на сметищото в Цалапица и преработването им в завода в Шишманци, при което се губят близо 2 милона лева.

„Пловдивчани са жертва на колосална измама и са ощетени многократно“, заяви Любозар Фратев и обясни, че общината в такса смет е калкулирала и почистването и подържането на шахтите, глоби от Екоинспекцията и дори комисионни по възнаграждения на фирма, осигуряваща сол за зимата.

В тази връзка авкокат Божикова уточни, че съдът се е произнесъл и за обявяване на договора с „Чистота“ за нищожен. Причината е неспазената процедура по възлагане на поръчката, както и за липса на цена по която общината да заплаща извършените услуги от почистващата фирма. Според нея ако решението на Пловдивски административен съд остане в сила, след като мине през следващите съдебни инстанции, общината ще трябва в едномесечен срок да върне на пловдивчани около 30 на сто надвзети пари или да ги приспадне от следващите плащания на гражданите.

Ще обжалваме пред ВАС решението на Административният съв в Пловдив, с което се отмени като незаконосъобразно решението на общинския съвет за такса смет. Това съобщи пловдивският кмет Славчо Атанасов. Делото срещу общинската администрация беше заведено от предприемачи. С решението на пловдивските магистрати Община Пловдив трябва да върне на пловдивчани близо 8 милиона лева. „Ние сме притиснати до стената. Това означава няколкото милиона лева, които допълнително постъпиха в хазната да излязат отново, което е сериозен проблем при сегашната икономическа ситуация на Община Пловдив“, коментира Атанасов.

Според него решението на Административния съд означава по-малко тротоари, паркове и дестки градини. Кметът оповести още, че в момента юристите на общинската администрация проверяват възможността с негова заповед да влезят в сила летните графици на детските градини. Припомням, че решението на Общинския съвет бе отменено от областния управител Иван Тотев. Местният парламент ще го гласува отново на сесията на 8 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *