29/03/2024

Световен ден на целувката – има и такъв празник

Целувката има свой световен празник и той се чества именно днес, на 6 юли. Отбелязва се официално от 1988 г. насам.

Съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях тя е била „използвана“ от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга, целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е еволюционен продукт и е „изобретена“ от маймуните, пише Днес.

Въпреки че произходът й е неясен, с нея са свързани някои доста любопитни научни факти.

Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Освен това увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута.

При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута, заедно с това се нормализира киселинността в устата, успокоява се нервната система и се предотвратява стресът. Чрез целувката обаче се предават и някои болести като херпес, например. Колкото до стотиците различни бактерии – за радост 95% от тях не са опасни.

С целувката са свързани и някои парадокси. Например, че може да се окаже престъпление в щата Индиана, САЩ, където действа закон, забраняващ на мъжа с мустаци да целува човешко същество.

В Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя, а в Айова шерифът може да арестува всеки, който целува непознат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *