20/04/2024

Анализатори: България и Румъния са заплашени от фалит

Държавните облигации на България и Румъния намират място сред най-рисковите ДЦК в света през второто тримесечие. Това показват резултатите от последния доклад за най-застрашените от фалит страни на агенция CMA – компанията, която изчислява цените на застраховките срещу държавен и корпоративен фалит, съобщава Дневник.

В последния доклад на CMA, който се изготвя в края на всяко тримесечие, единствените нови попълнения в топ 10 на най-рисковите държави са Румъния и България. България заема десето място, като според CMA рисковата премия по застраховката срещу фалит на правителството е нараснала до 363.7 базисни пункта. Румъния е на осма позиция, а рисковата й премия е 379.5 базисни пункта.

Рисковата премия показва цената, която кредиторите са готови да платят, за да се застраховат срещу фалит на държава или корпорация. Тя отразява очакванията на инвеститорите за платежоспособността на емитентите на дълг.

Гърция прави огромен скок нагоре в класацията – южната ни съседка вече е на второ място по риск от фалит, оставайки само зад Венецуела. Рисковата премия по застраховките срещу гръцки фалит е 1003 пункта. В предходното издание на доклада Гърция е била на 9-о място, напомнят от CMA.

Цената на застраховките срещу фалит на гръцкото правителство започна да расте в края на миналата година, след като и трите водещи рейтингови агенции – „Стандард енд Пуърс“, „Фич“ и „Муудис“, намалиха кредитния рейтинг на Гърция.

Според посочените данни за най-безопасни в момента инвеститорите считат облигациите на Норвегия, Финландия и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *