16/04/2024

Изгониха от САЩ заради лъжи за атентатите имама на Ню Йорк

Изпъденият имам на Ню Йорк

Имамът на Ню Йорк Ахмед Афзали, който призна, че е лъгал агентите на ФБР, разследващи делото за терористични атаки в Ню-Йорк, беше екстрадиран от САЩ в Саудитска Арабия, съобщава АП.

Последните думи на Афзали, преди да се качи на самолета, са били: „Господи, благослови Америка“, съобщи адвокатът му.

Агенцията отбелязва, че роденият в Афганистан Афзали е прекарал голяма част от живота си в Куинси и още не е решил с какво ще се занимава в Саудитска Арабия.

Афзали е обвинен, че е предупредил главния заподозрян за организатор на атаките Наджибула Зази, че полицията го търси, а е скрил този факт на разпитите. В резултат властите са успели да приключат разследването и да арестуват заподозрените по-рано от предвиденото. През март тази година Афзали сключи сделка със следствието и призна за лъжепоказанията си. След това му беше предписано да напусне САЩ в рамките на 90 дни.

Заговорът за готвени терористични актове в Ню-Йорк беше разкрит през септември 2009. По подозрение, че са участвали в подготовката му, са бяха арестувани трима души, централна фигура сред които е Наджибула Зази. Според информация на следствието Зази е получавал инструкции за терористичните удари директно от един от лидерите на Ал-Кайда, афганистанеца Мустафа Абу ал-Язида.

Целта на терористичния акт е била метрото в Ню-Йорк, където Зази е трябвало да взриви в час-пик няколко самоделни бомби. По този начин Ал-Кайда са искали да отбележат годишнината от терористичния удар на 11 септември 2001.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *